Угоститељи Института од четвртка у штрајку, могућ минимални процес рада и осталих сектора

Институт Игало

Због неисплаћених зарада сектор угоститељства Института „Др Симо Милошевић“ предао је менаџменту допис у којем од четвртка најављују штрајк уз минимални процес рада. Уколико се и остали сектори придруже штрајку, биће угрожен пријем пацијента, о чему ће синдикална организација донијети одлуку у наредним данима.

Запослени су са менаџментом данас одржали збор радника, на ком је констатовано да је стање изузетно тешко, да радници немају одакле да намире рачуне и рате за кредите, али и да је угрожен рад појединих одјељења, због чега ће бити смањен или обустављен пријем пацијената, казала је предсједница Синдиката Марија Обрадовић.

Марија Обрадовић, предсједница Синдиката Института Игало

– Више нисмо атрактивна фирма у којој би се запослили дефицитарни кадрови, попут медицине или угоститељства. Као посљедица тога, једино рјешење које се намеће, а против којег смо се дуго борили, то је нека врста минималног процеса рада, за које смо у обавез да обезбједимо као здравствена кућа – наводи она.

Од четвртка у штрајк ступају запослени у сектору угоститељства, док ће одлука у осталим секторима бити донесена након договора на нивоу Синдиката.

– Оно што ћемо се на осталим секторима и на нивоу Синдиката договорити је да то буде заједничка одлука, да се сви удружимо, поштујући закон и надајући се да ће се ријешити ситуација у наредних пар дана и да ће људи добити плате, јер буквално немају од чега да живе – истиче Обрадовић.

У случају да пар медицинских радника напусти Институт, постоји могућност да дјечије и одјељење за непокретне и тешко покретне буду затворени, чиме ће грађани остати без могућности рехабилитације, која им припада по закону, али у Синдикату се надају да ће надлежни успјети да изнађу повољно рјешење.

Извршни директор Зоран Ковачевић је на збору упознао запослене каква је динамика разговора са оперативним тимом Комисије за рјешавање статуса Института, као и са закључцима Владе и планираним састанком са премијером током ове седмице, уз јаке гаранције које су дали потпредсједник Владе Срђан Павићевић и министар здравља Војислав Шимун да стечај није опција.

Зоран Ковачевић, извршни директор Института Игало

– Саслушао сам људе, проблеме које они носе као запослени који не примају редовно примања и плата им касни више од два мјесеца, односно имају двије заостале плате. Поразговарали смо као колектив. На крају су запослени остали са предсједницом Синдиката да се договоре о мјерама. Разумијем њихову, као и неиздржљивост цијелог система, не само због кашњења плата, већ и за кашњење плаћања добављачима. Генерално очекујем да ће надлежни схватити јасну пору, менаџмента и Синдиката Института – казао је он.

На састанку Оперативног тима у петак, 8. марта постигнут је највећи степен сагласности, који се односи на детаљну припрему и спровођење Плана реструктурирања, сагласно правилима и принципима додјеле државне помоћи и важећег законодавства.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here