Становници новског залеђа траже да се из захвата Парка природе Орјен изузме приватно земљиште

МЗ Крушевице, Збор грађана

На Збору грађана који је одржан у просторијама Мјесне заједнице Крушевице, формиран је Одбор мјештана који ће захтијевати да се из граница захвата Парка природе Орјен, изузме приватна имовина.

Према ријечима предсједника МЗ Мјесне заједнице Крушевице Жељка Томашевића на Збору су учествовале и друге мјесне заједнице подорјенског краја, поводом предлoга Студије ревизије Парка природе Орјен:

Жељко Томашевић

– Мјештани су се сложили да је потребно да се додатно укључи већи број мјештана, да се формира Одбор, који би координисано дјеловали из свих ових мјесних заједница са локалном самоуправом. У Одбор су ушли мјештани Крушевица, Врбања, Мокрина, Каменог-Жлијеби, Убала, који траже изузеће приватне имовине из заштићеног подручја. Надамо се да ће Општина, предлагач и ресорно министарство изаћи у сусрет. Одбор може да допринесу рјешавању проблема који су се створили овим предлогом, оцијенио је Жељко Томашевић.

На Збору грађана присуствовали су и представници других мјесних заједница које дијеле став да се становници новског залеђа морају да укључе у доношење одлука око Парка природе Орјен. Поднесене су иницијативе према локалној самоуправи и доносиоцу плана, казао је за РТХН члан Савјета МЗ Крушевице Крсто Томашевић:

–  Након сазнања о овим проблемима у задње вријеме самоиницијативно смо се договорили, сада на нивоу Мјесне заједнице Крушевице, да упутимо иницијативу Општини Херцег Нови, да изврше измјене у предлогу предметних одлука. То је одлука о формирању Парка Орјен и Одлуке о ревизији те Одлуке. Наш захтјев је да се на најбезболнији и нама прихватљив начин из захвата граница Парка природе Орјен изузму приватне парцеле, навео је Томашевић.

Општини Херцег Нови је упућен захтјев да се границе Парка природе Орјен помјере на границе са  државним земљиштем:

– У ту сврху је формиран Одбор, који ће пратити ове активности и реаговати уколико Општина не прихвати наш предлог, на начин да ћемо сами организовати адвокате, јер је ријеч о озибљној ствари, уствари то је бесплатна национализација. Нико не може изузети приватно власништво, било ког облика, без сагласности власника, што одређује Закон о имовинско – правним односима и Устав Црне Горе, објашњава Крсто Томашевић.

Чланови Одбора са Крушевица су Раде Милошевић, Васо Павловић и Жељко Томашевић, са Каменог Драшко Мандић, из Жлијеба Јевто Вукасовић, са Мокрина Јовица Тушуп.

Нацртом Студије ревизије заштићеног подручја, Парка природе „Орјен“ предвиђене су три зоне заштите. У првој зони предвиђен је строги режим заштите и забрањено је коришћење природних ресурса и изградња објеката. У зони заштите II са активним режимом заштите могу се спроводити интервенције у циљу рестаурације, ревитализације и укупног унапрјеђења заштићеног подручја и контролисано користити природни ресурси. У зони заштите III са режимом одрживог коришћења могу се спроводити интервенције у циљу рестаурације, ревитализације, развијати насеља и пратећа инфраструктура у мјери у којој се не изазива нарушавање основних вриједности подручја, вршити радови на уређењу објеката културно-историјског насљеђа и традиционалне градње, спроводити очувања традиционалних дјелатности локалног становништва и селективно и ограничено користити природни ресурси.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here