УЦГ: Подстицање студената за боље запошљавање 

Фото: Универзитет Црне Горе

Универзитет Црне Горе указује да млади могу да сами створе посао, умјесто да га, по завршеном образовању, траже и зато подстичу студентске стартапове.

 Kреативни приступ студената тржишту и повећање њихове самозапошљивости, циљ је и међународног пројекта на  којем је Универзитет Црне Горе партнер. Ријеч је о једном од 14 добијених пројеката у оквиру позива новог циклуса Ерасмус + пројеката изградње капацитета у области високог образовања (CBHE) за 2021-2027, под именом Е-Learning Gamifyed and Networkerd Training for Startupper  (Е-le.G.А.N.Т.S.). Више од половине ових пројеката наслања се на дигиталну трансформацију и увођење нових технологија у процес наставе, укључујући и пројекат Е-le.G.А.N.Т.S .

У пројекат су укључене  високошколске институције три земље Западног Балкана, Црне Горе, Албаније и Kосова, које ће, заједно са студентима, радити на промјени односа према изградњи каријере, стицању вјештина које које се тичу ​​технолошких знања, умрежавања, размјене знања  и способности да се стечене вјештине преточе у прилику за посао.

Пројекат Е-ле.Г.А.Н.Т.С. посебно ће се фокусирати на повезивање академског свијета културе и умјетности, истраживачких активности са тржиштем рада и цивилним друштвом.

Надаље, на високошколским институцијама које учествују у пројекту развиће се дигитална спремност, кроз реконструкцију или креирање нових садржаја програма обуке. Студенти ће се припремати  за приступ креативној економији и у крајњем развити вјештине за суочавање с будућим перспективама запошљавања  путем дигиталне трансформације. Биће креиран online курс обуке, као и платформа за масовну онлајн обуку и размјену најбољих пракси и искустава између земаља учесница. Осим студената, и професори ће имати прилику да интегришу дигиталне алате у своју наставу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here