Првих 50 година Савеза за спортски риболов на мору сабрано у монографији

Промоција Монографије „50 година Савеза за спортски риболов на мору Црне Горе“ (1971 – 2021) одржана је у фоајеу Дворане Парк.

Дружење је посвећено промоцији Монографије, као и педесетогодишњици успјешног функционисања Савеза за спортски риболов на мору Црне Горе, који има велики број чланова, казао је предсједник Скупштине Савеза за спортски риболов на мору Гојко Сеферовић.

– Иницијатива и одлука о изради монографије је донесена 2015. године на сједници Управног одбора у Тивту. Прошло је доста времена, али је на крају важно да је угледала свијетлост дана. Највећи дио посла је припао нашем секретару, инжењеру Марку Сјерковићу, уз наравно наше старије чланове и сараднике – рекао је Сеферовић.

Секретар Савеза, Марко Сјерковић објаснио је да је у књизи сабрано оно важно за 50 година рада ове институције.

– Многи данас мисле, а посебно млађи, да је Савез само спортски риболов. Савез је у првих 20 година био не само друштвена и спортска институција, већ далеко више. Тада су у Савезу били рониоци и подводни риболовци, што није давало само спортски карактер, већ и шири, друштвени карактер – казао је он.

Како објашњава, рониоци који су се оспособљавали у клубовима били су и извођачи разних грађевинских радова, хидро градње при доковању бродова, а што је још важније, у то вријеме сви су били укључени у међународну одбрану и јединице ЈНА.

– Први дио књиге је посвећен свим активностима које су претходиле формирању клубова. Тада је било сложеније направити клуб, требало је наћи средства, јер већина тадашњих друштава није хтјела да окупља само спортске риболовце, већ и рониоце, а требало је наћи средства да се купи скупа ронилачка опрема. Заинтересовани су морали проћи систематске прегледе, курсеве. Предавања су држали професори са факултета, за разлику од данас када ронилац можете постати за три дана у неком кампу. Раније су рониоци били способни за све, да траже утопљенике у кањонима, да поправљају вентиле на бранама. Тај дио је јако значајан у овој монографији – истакао је Сјерковић.

Предсједник Савеза за спортски риболов на мору Црне Горе Младен Ростовић подсјетио је да се у Баошићима налази регистрован Савез за спортски риболов на мору и захвалио представницима Општине што помажу њихов рад.

– Имамо срећу што људи који управљају Општином препознају ту величину коју Баошићи гаје и што помажу Савезу. Све што у наредном периоду будемо радили биће у некој новој књизи. Надам се да ће послије ових, доћи и наредених 50 година и да ће послије нас неко направити нешто слично и остати за успомену. У овој монографији је описано све што се догађало од оснивања до данас, а ако смо некога заборавили немојте нам замјерити – поручио је Ростовић.

У музичком дијелу програма наступио је млади виртуоз на клавиру Андрија Лучић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here