ТРИ ЛОКАЦИЈЕ ПОНУЂЕНЕ ЗА ШКОЛУ У ИГАЛУ

Три локације предложене су као могуће рјешење за изградњу школе у Игалу, саопштено је за РТХН након данашњег састанка радне групе. Према првим процјенама надлежних, инвестиција ће изностити око 4 милиона еура.

Радна група, коју чине три представника Општине Херцег Нови те три члана из министарстава просвјете, науке, културе и спорта, затим екологије просторног планирања и урбанизма и Управе за јавне радове, разматрала је а потом и обишла локације које испуњавају услове да буду мјесто за будућу школу у Игалу. Један од услова је да парцела буде површине најмање 10 000 квадрата, казао је предсједик ОХН Стеван Катић.

-Драго ми је што се по први пут на један овако озбиљан начин приступило рјешавању градње школе у Игалу. Данас је презентовано неколико могућих локација које су у власништву државе, Института „Др Симо Милошевић“ и Општине. Имајући на уму да је за такву врсту образовне установе по стандардима и правилницима неопходна парцела од минимум 10 хиљада квадратних метара, постоји велики број ограничења када су у питању те локације. Свакако,  задатак радне групе је да у наредном периоду утврди  и каже која је то најбоља локација од свих понуђених, казао је предсједник Катић, те појаснио да би за неке од њих било потребно спровести и поступак експропријације, како би била обезбијеђена потребна квадратура објекта и пратећих садржаја.

За сада, као најизгледније оцијењене су двије локације: дјечије одјељење Института „Др Симо Милошевић“, у којем наставу већ похађа подручно одјељење ОШ „Дашо Павичић“, као и локација у Рибарској улици – некадашњи „Бокин“ камп, и за њих би требало извршити пренамјену земљишта.

Било је ријечи и о још двије локације, око вртића у Игалу, од које се одустало јер је великом већином у приватном власништву, и још једној у зони Морског добра, која због близине мора није безбједна за дјецу. Након одржаног састанка, чланови радне групе су изашли на терен и обишли могуће локације за изградњу нове школе.

У пројекат ће се укључити и Министарство финансија и социјалног старања, које је задужено у име државе за имовину. Сагласност свих учесника је да изградња школе буде дио капиталног буџета Црне Горе за ову годину, који Влада Црне Горе мора усовјити до краја марта. Према садашњим процјенама, изградња нове школе коштала би између 3,5 и 4 милиона еура.

Како је предсједник Катић истакао, као и секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало, изградња школе у Игалу је једно од горућих питања за наш град и боље услове за образовање дјеце и младих.

У саставу ове радне групе су по три представника државних и општинских органа: Весна Кривокапић из Министарства просвјете, науке, културе и спорта, Александар Ашанин, државни секретар Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма, в.д. директора Управе јавних радова Боро Лучић, потпредсједница Општине Херцег Нови Весна Самарџић, предсједник локалног парламента Никола Самарџић, секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пштало и Јелена Поледица из Дирекције за имовину и заступање.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here