Свјетски дан борбе против ХИВ-а

Свјетски дан борбе против АИДС-а, на приједлог Свјетске здравствене организације, обиљежава се сваког 1. децембра. Овогодишња кампања се одвија под „Нека заједнице воде“. Током 2023. године, до краја новембра у Црној Гори регистровано је 46 особа инфицираних ХИВ-ом, од којих су више од трећине особе које имају дијагностиковану ХИВ инфекцију од раније, у земљи поријекла, користили су терапију у другој држави, али су од ове године на терапији у нашој земљи, саопштено је из Института за јавно здравље.

ХИВ/АИДС и даље представља један од најзначајнијих свјетских јавноздравствених изазова и до сада је однио 40,4 милиона живота.  Процјењује се да је током 2022. године у свијету 1,3 милиона људи инфицирано ХИВ-ом, а да је 630 000 особа умрло од АИДС-а, информишу из Института за јавно здравље.

-Први случај ХИВ инфекције у Црној Гори је регистрован 1989.године и од тада се, изузимајући године ЦОВИД-пандемије када је дошло до смањења броја регистрованих случајева, сваке године повећава број новорегистрованих особа. Од почетка епидемије 1989. године, до краја 2022. године, регистрована је укупно 371 особа инфицирана ХИВ-ом (укључујући и особе са регулисаним статусом боравка који се први пут региструју у нашем систему). У истом периоду, 67 особа је умрло од АИДС-а. Коришћењем епидемиолошких модела, процјењује се да је стварни број особа које у нашој земљи живе са ХИВ-ом око 400, па се сматра да више од петине инфицираних није дијагностиковано, тј. нису свјесни свог ХИВ статуса. Највећи број ХИВ инфекција (77%) дијагностикује се у узрасту 20-39 година, а значајно већи број инфицираних су мушког пола. Најчешћи пут преноса инфекције (86% случајева) је преко незаштићеног сексуалног односа. Највећи број инфицираних је регистрован у Подгорици (44%) и приморској регији (37%). Током 2023. године, до краја новембра, регистровано је 46 особа инфицираних ХИВ-ом, од којих су више од трећине особе које имају дијагностиковану ХИВ инфекцију од раније, у земљи поријекла, користили су терапију у другој држави, али су од ове године на терапији у нашој земљи.

Тестирање на ХИВ, рано откривање болести и увођење терапије је од немјерљивог значаја, како за здравље појединца, тако и за јавно здравље.

-Откривање инфекције и рано започињање лијечења спречава развој здравствених компликација, побољшава квалитет живота, продужује очекивано трајање живота. Данас се са ХИВ-ом не само живи, већ стари. Такође, лијечење смањује могућност преноса инфекција на неинфициране, јер особе која је на терапији, има добар терапијски одговор и немјерљив ниво вируса у крви, не може да пренесе инфекцију. Стигма и дискриминација представљају значајне препреке тестирању. Заједно, можемо помоћи да се то промјени!

Тестирање на ХИВ омогућено је и у херцегновском Дому здравља понедјељком од 14:00 до 18:00 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here