Студијско путовање за представнике медија у циљу промовисања вјерског туризма

Епархија будимљанско-никшићка, у оквиру пројекта „Чудни су путеви вјере од Лима до Зете“ у оквиру ИПА два Програма прекограничне сарадње Црна Гора – Србија, организовала је промотивну туру за представнике медија, а у циљу промовисања вјерског туризма.

Циљ пројекта је побољшање капацитета за искоришћавање туристичких потенцијала прекограничне области Црне Горе и Србија, кроз стварање производа у склопу вјерског туризма стварањем нове инфраструктуре, промовисањем прекограничне области и умрежавањем и преношењем знања и вјештина.

Како објашњава Константин Дојић из саборног храма светог Василија Острошког у Никшићу, промотивна тура укључује обилазак светиња Хума, односно средњевјековне српске државе, које су мање познате.

Константин Дојић, саборни храм светог Василија Острошког Никшић

– Главни циљ је стварање предуслова за заједничку, прекограничну понуду из области вјерског туризма у програмској области општина Прибој и Никшић и свега између. Када ово завршимо, имаћемо једну заокружену туру, коју ћемо страним и домаћим гостима понудити као један заокружен туристички производ, који ће да воде агенције, туроператире и остали субјекти у сектору туризма, појаснио је он.

Током три дана путовања, представници медија, међу којима су и запослени у Радио телевизији Херцег Нови, обићи ће манастире Пиву, Свете Тројице у Пљевљима, Куманица, Светог Николе у Прибојској бањи, Светог великомученика кнеза Лазара и Храм Васкрсења Христовог у Прибоју, Манастир Светог Ђорђа у Мажићима, Милешева и Ђурђеви ступови.

Пројекат имплементирају партнери у Црној Гори, Епархија будимљанско-никшићка, и Србији, Туристичка организација Прибој и Епархија милешевска. Пројекат финансира Европска Унија посредством Министарства финансија, Сектора за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније Републике Србије у оквиру Инструмента за претприступну помоћ. Укупна вредност пројекта износи 410.430,38 евра, од чега Европска унија кофинансира износ до 336.552,91 евра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here