Приход од туризма ове године већи за 35,5%

Према подацима Министарства финансија ове године, закључно са 15. јуном, од туризма држава је приходовала 1,12 милиона еура, што представља раст од 35,5% у односу на исти период претходне године, саопштено је порталу РТЦГ из Националне туристичке организације.

Ријеч је о приходима државног буџета по основу боравишне таксе, чланских доприноса и туристичке таксе.

Приход од боравишне таксе износи 574.821 еура, што представља раст од 77,62% у односу на исти период претходне године. Приход од туристичке износи 175.928 еура, што представља раст од 21,24%, док је приход од  чланског доприноса 368.808 еура, што представља раст од 3,08% у односу на исти период претходне године, саопштено је из НТО.

Очекивања Националне туристичке организације, од ове сезоне су, како кажу, прилично висока имајући у виду добру предсезону, те добре најаве за љетње мјесеце.

– Према ријечима хотелијера, најаве су боље у односу на исти период претходне године и задовољни су како је почела љетња туристичка сезона. Они истичу да су одличне најаве са тржишта региона, Њемачке, Аустрије, Француске, Велике Британије, Пољске, Чешке и Израела – казали су из НТО за РТЦГ.

Сви индикатори туристичког промета, како кажу у НТО, показују да је ријеч о доброј сезони.

Подсјећају и на прелиминарне податке Монстата за колективни и индивидиуални смјештај, који кажу да је од почетка године закључно са априлом текуће године у Црној Гори регистровано 370.156 туриста, што је око 64% више у поређењу са истим периодом претходне године.

Према подацима Управе за статистику Монстат током прва четири мјесеца у Црној Гори је највише боравило туриста из Русије (78.050), Србије (38.164), Њемачке (21.738), Албаније (21.460) и Косова (14.244).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here