Спасовданском литијом Новљани чувају традицију

Прослава Спасовдана, славе саборног храма Св. Вазнесења Господњег на Топлој  настављена је вечерњом службом а потом и литијом до цркве Св. Преображења у Игалу. Литију су предводили митрополит Јоаникије  и епископ Буеносајрески и јужноцентрално-амерички  Кирил.

Предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић је истакао да су у величанственој литији, сви присутни окупљени у братској слози.

-Сви смо се заједно окупили, као када смо бранили наше светиње 2020. године. Спасовдан је велики празник, празник Херцег Новог, који прослављамо заједно, као и свих година уназад. Желим да истакнем да Херцег Нови ове године слави значајан јубилеј, 640 година од оснивања града, тако да ћемо и славу оснивача града, 15. августа, прославити, надам се, у још већем броју. Наш град је једини носилац ордена Светог Саве првог степена, што свакако и заслужује, казао је Катић.

Он је поздравио нове побратиме, делегацију из Фоче, који су такође били у литији.

-Са начелником општине Миланом Вукадиновићем сутра ћу потписати споразум о братимљењу, ова два, већ братска града, истакао је Катић.

Честитајући велики јубилеј града владика Кирило је казао да овај народ пробуђен у Христу свједочи да иде оним путем којим је овај град одисао увијек, чувањем вјере православне а затим чувањем традиције, културе, језика, историје, предања.

-Сваки Господњи празник ма колико ријечима описиван, ипак остаје тајна и прима се вјером, а наше бесједе, наше ријечи  су усмјерене да се утврди, обнови, преобрази наша вјера, и лична и колективна. На то је била усмјерена и проповјед Господња, његовим мученицима док је био са њима у тијелу, казао је између осталог владика Кирил.

На крају сваког пута сагледава се суштина човјековог живота, тако је било са нашим Спаситељем Господом Исусом Христом и он је својим славним крајем, својим тјелесним присуством међу нама, његовим вазнесењем потврдио својим мученицима све оно што је говорио и своје небеско поријекло, казао је Владика.

Господ је на Спасовдан, бесједио је владика, укинуо  границу, раздвојеност бића па је „Господ свуда присутан и нема тог гријеха, кутка, тог ада у коме не може да нам помогне“.

– Само ако смо довољно јаки да се покајемо да му завапимо, да му прибјегнемо. Не само да је он сишао у дубине ада него се узнио са људском природом до небеса. Не постоји ни горња граница нашој природи ми смо сви сачувани у Христу са десне стране нашега небеског Оца, поручио је владика Кирил и закључио да света литургија у малом садржи сав закон небески и духовни и тјелесни.

У културно умјетничком програму су учествовала пјевачка и рецитаторска група дјеце при Цркви Св. Спаса на Топлој.

Међу бројним вјерницима били су представници локалне самоуправе.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here