Културна сарадња темељ партнерства Херцег Новог и Амбасаде Француске

Сарадња у области културе биће темељ партнерства и повезивања између Херцег Новог и Амбасаде Француске у Црној Гори, поручено је након данашње радне посјете француског амбасадора Кристијана Тимонијеа, током које се састао са предсједником Општине, Стеваном Катићем и представницима локалних установа културе и фестивала.

Ово је друга званична посјета амбасадора Тимонијеа Херцег Новом, након што је почетком априла ове године исказано међусобно интересовање за сарадњу у области културе, организације фестивала и омладинске политике. С тим у вези, састанку је присуствовала секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало, а у име Јавне установе културе „Херцег Фест“ Војислав Килибарда.

Имајући у виду да је Амбасада Француске изразила посебно интересовање за литерарне, музичке и стриповске програме, данас су са Амбасадором разговарали и организатори реномираних новских фестивала: испред Међународног сајма књиге Трг од књиге директорица Градске библиотеке и читаонице Јасна Маслан, у име Гитар арт самер феста Витка Вујновић, а Херцегновског стрип фестивала Јован Суботић.

„Херцег Нови је град културе и мислим да Француска има своје мјесто овдје. Трудимо се да максимално помогнемо јер имате добре пројекте. Имамо много прилика да радимо заједно, и то не само у туризму, већ и у култури, по којој је овај град познат. Ми желимо да будемо дио динамичног културног живота Херцег Новог и мислим да имамо заједничку будућност“, рекао је амбасадор Тимоније након пријема.

Кристијан Тимоније, амбасадор Француске у ЦГ

Предсједник Општине Стеван Катић изразио је задовољство конструктивним састанком на којем су исказане бројне могућности за сарадњу са три поменуте манифестације, као и са другим фестивалима који се одржавају у Херцег Новом.

„Договорили смо се да, ради планирања за наредну годину, буду послати предлози на који начин можемо добити подршку Амбасаде када су у питању гостовања бројних умјетника и стваралаца из Француске на фестивалима које ми већ традиционално организујемо“, казао је Катић.

Тема разговора били су и представљање француске културе на Празнику мимозе, те повезивање Херцег Новог са француским градовима.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

„Информисали смо Амбасадора да је Херцег Нови послао апликацију за учлањење у европске Наполеонове градове. То је био договор са нашег претходног састанка тако да очекујем да ћемо постати дио те асоцијације. Разговарали смо и о успостављању сарадње са француским градом који дуги низ деценија има традицију организације празника у знаку мимозе. Много је ствари које повезују Херцег Нови и државу Црну Гору са Републиком Француском“, истакао је Катић.

Представници фестивала су Амбасадору представили планове за ову годину, истичући да су у потпуности отворени за сарадњу, те да би од посебног значаја била размјена културних садржаја и аутора из двије земље. Упућен је позив представницима Амбасаде Француске да присуствују програмима Трга од књиге у јулу, Гитар арт самер феста и Филмског фестивала Херцег Нови-Монтенегро филм фестивала у августу, као и Херцегновског стрип фестивала у септембру.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here