СЛАВЕНОВИХ 1000 КИЛОМЕТАРА ЗА ОСМЈЕХЕ НА ЛИЦИМА

Да ентузијазам и чврста воља помјерају границе и доказују да ништа није недостижно, показао је Славен Шкробот из Загреба који је на посебном бициклу обишао свијет, а сада је на пропутовању дуж јадранске обале. Славен, се 2009. године након скока у море, повриједио и остао непокретан, али не застаје пред препрекама већ показује како се може живјети и стварати услови за бољи живот особа са инвалидитетом.

Славен је за годину обишао Аустралију, Танзанију, Јордан и Шри Ланку, а 7. септембра кренуо је на пут од Савудрије до Превлаке. Пројект је назвао „Славенових 1000 километара у колицима за осмјехе на лицима“ са циљем да обезбиједи средства за куповину сличних бицикала за још четири особе са инвалидитетом. Славен путује у друштву пријатеља Матеа и Ведране а доласком у Херцег Нови ушао је у 40 дан од почетка пројекта.

-До сада сам прешао 1.250 км. Имам сјајну екипу и заправо када смо дошли на Превлаку одлучили смо наставити. Ја сам тражио сврху тог пројекта и одлучио покренути хуманитарну акцију и пробати скупити 180.000 куна за куповину четири посебно прилагођена бицикла за особе са инвалидитетом, јер знам колико самосталности и слободе он доноси. Ја сам ту посредник, а људи донирају средства да се омогући куповина бицикала и тако побољшамо живот особа са инвалидитетом. За сада је скупљено само 40.000 куна тако да смо одлучили наставити даље, објашњава Славен.

План је, како истиче, да стигну до Грчке што је додатник хиљаду километара.

Славен пише о проблемима са којима се сусреће на својим путовањима. Доста пута иде на егзотичне дестинације које, како истиче, нису намјењене особама са инвалидитетом.

-То је ново на овим просторима и заправо сам једини који на такав начин путујем.

Бициклизму се вратио прошле године када је захваљујући пријатељима добио посебно прилагођен бицикл који кошта 60.000 куна.

-То је једна позамашна цифра коју већина људи у Хрватској а вјерујем и овђе не може приуштити, навео је Славен чија је идеја да управо на овакав начин покуша да сакупи новац како би и друге особе са инвалидитетом доживјеле слична искуства.

Матео Кларић каже да му је драго што је у Славеновој пратњи.

-Није ми тешко да пратим Славена, до сада нисам много путовао, Црна Гора ми је најдаља дестинација, овдје ми је прелијепо, а једва чекам да одем до Грчке, рекао је он.

Славена је у Херцег Новом дочекао Исидор Станков.

-Његова идеја је била да дође до Херцег Новог и провезе цијелу Црну Гору. У комуникацији преко Фејсбука видио сам да ради дивну ствар, дао сам му подршку и неке пријатеље организовао по Црној Гори да га отпратимо. У Котору ће га дочекати Триатлон клуб, и у Бару ће бити дочекан. Он ради дивну ствар, врхунска екипа је са њим и овакве ствари трреба подржавати, казао је Станков.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here