Слабости система – посљедица лоше наплате пореских обавеза

Uprava lokalnih javnih prihoda

У организацији Министарства финансија Јавна расправа о Нацрту Закона о отпису камате на доспјеле пореске обавезе траје до 18. априла.

Иницијативу за доношење Закона о отпису камате на доспјеле пореске обавезе,  в.д. директор Управе локалних јавних прихода у Општини Херцег Нови Милован Баждар, за  РТХН коментарише, као израз слабости у функционисању читавог  система:

Милован Баждар

– Под слабост система, мислим на правосудни , привредни систем,  на функционисање  финансијских трансакција,као и на однос или свијест просјечног субјекта у привреди према обавезама, према држави, порезима, таксама, накнадама и другим обавезама. То је ескалирало до те мјере, да је могуће једино закључити да се годинама наплаћивла једино главница. Камате су заостајале, јер  је било преко 40 одсто ненаплаћених камата у односу на главницу, наводи Баждар.

Баждар сматра, да није постојао системски приступ за наплату камата:

– Јер, камате су на дневном нивоу, законом прописане на 0,03. То дође 1 одсто мјесечно или 11 % годишње. Поставља се и питање система обрачуна и софтвера. Питање је тренутка када се генеришу рјешења и камате на пореска рјешења. У нашем систем везано за порез на непокретности, камате се не обрачунавају на период цијеле године, објашњава Баждар.

Управа за локалне приходе генерише рјешења у априлу или почетком маја:

– У том тренутку се обрачунавају камате на претходни период, од момента када су доспјеле. Конкретно, када је ријеч о порезу на непокретности, рјешења доспјевају два пута годишње, први дио до краја шестог мјесеца а други дио до краја октобра. Значи, од 1. новембра су доспјеле све камате до момента генерисања, а рецимо да се у мају обрачунавају камате и јасно је да то нису цјелокупне годишње камате. Први дио пореза се плаћа до краја јуна, а друга рата пореза до краја октобра. Уколико грађани плате у том периоду неће им се обрачунати камата, приликом наредног генерисања, указује Баждар.

Подсјећамо, да примједбе, приједлоге и сугестије на Нацрт закона о отпису камате на доспјеле пореске обавезе  се достављају Министарству финансија, у писаном облику, путем поште, лично или у електронском облику путем e-mail адресе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here