„Рука правде“ дугорочна инвестиција и залог за будућност Црне Горе

Трајект „Рука правде“ од данас ће превозити путнике и возила на линији Каменари – Лепетане. Тим поводом данас је у Лепетанима одржана свечаност и конференција за новинаре. Премијер Дритан Абазовић је поручио да Влада  обнавља црногорску флоту послије вишедеценијског урушавања и да је ово велики дан за Црну Гору.

-Сан је да Црна Гора коначно има своје бродове и своју флоту и да се завијори наша застава на оним пловилима који ће превозити на стотине хиљада путника, наших грађана и свих оних добрих људи који су изабрали да уживају у Црној Гори. Велики посао је за нама, нисам имао ни трунку сумње да ће ово бити једна од најјуспјешнијих прича у Црној Гори. Доласком овог трајекта за којег сматрам да је најбољи на овом дијелу Медитерана, мислим да смо направили сјајан бизнис за Црну Гору,  казао је Абазовић.

Навео је да ће велики дио прихода ићи у држави Црној Гори и послужити као модел пословања.

-Из тога ће моћи да се финансирају други важни пројекти и за Боку Которску и цијело приморје и државу Црну Гору. Мислим да ће ово послужити као модел пословања у ономе што су монополистичке линије од државног значаја. Сви они који желе да раде фер бизнис у складу са Законом имаће ту могућност, није циљ имати само трајектну линију Каменари – Лепетане, казао је премијер.

Циљ је, каже, увести и нове линије и међу градовима.

-Надам се да се видимо послије љета на промоцији новог брода који треба да иде од Бара и Анконе и Бара и Барија. То је наредни циљ, а “Рука правде” оставља печат једног времена и нуди нову перспективу, закључио је Абазовић.

Премијер је посебно захвалио компанији Брив која је уступила држави трајект „Василије“, након што је раскинут уговор са Поморским саобраћајем. Трајект „Василије“ ће, како каже, добити специјалну захвалницу Владе Црне Горе.

Директор Јавног предузећа за управљање морским добром Младен Микијељ казао је да нико није вјеровао да ће такав пројекат набавке трајеката бити доведен до краја.

-Ово је прилика да заједно констатујемо да је Црна Гора побиједила, да је напокон послије 30 година дошло вријеме да градимо заједничку будућност, а заједничка будућност се огледа кроз реализацију овог пројекта и куповину „Руке правде“. „Рука правде“ је практично тачка на „и“ или коначни циљ на који смо дошли. Циљ пута на који смо кренули прије четири мјесеца када је на овом мјесту био само један трајект „Василије“ као спона и прича која ће остати дефинитивно у нашим срцима. „Василије“ је био неопходан како би се десио „30. Август“ који је био неопходан да би дошли до „Руке правде“, казао је Микијељ.

Осврнуо се на претходне двије године, од доласка на чело ЈП Морско добро до данас када предузеће остварује пет пута више прихода.

-Предузеће од 4 милиона те 2021. гопдине сада има приход од 20 милиона. У протекле двије године радили смо како би држава ЦГ добила три заштићена подручја на мору. Kренули смо у инвестициони циклус и у ревизију уговора, од којих је ЦГ имала велику штету јер су само привилеговани појединци имали огромну корист. Сада од плажа које су враћене држави грађани имају велику корист, оцијенио је Микијељ.

„Рука правде“, како је рекао, ће већ сљедеће године бити на траси линије Зеленика – Солила.

– Оно што дефинитивно се дешава да нижемо успјехе. Вријеме је да се захвалимо свима који су учествовали у овим причама али свакако и комплетном колективу.   „Рука правде“ је залог за будућност Црне Горе, користиће нам не само на овој линији, јер од наредне године ће превозити на траси Зеленика – Солила, казао је Микијељ.

Изразивши задовољство што присуствује пуштању у саобраћај трајекта „Рука правде“ министарка Ана Новаковић Ђуровић се сложила да је он залог за будућност и потврда да је оно што је обећано и испуњено, истакавши да ће дио прихода бити инвестиран у инфраструктурне пројекте.

-Задовољство је било да, у сарадњи са ЈП Морско добро, пратимо одлуке Владе које су усмјерене управо на то да се увећава државни капитал, да се повећавају приходи у буџету, да се смање или у потпуности елиминишу монополи у овој области и да од свега тога највеће бенефите имају управо наши грађани. Ја сам сигурна да је 43. Влада својим одлукама до сада већ показала како управља буџетом, како располаже приходима и да ће грађани, не само приморских општина, него Црне Горе, у наредном периоду моћи да виде како ће и од ових прихода бити инвестирано у инфраструктурне пројекте, у отварање нових линија, а оно чему се највише радујем јесте да ће следеће године  овај трајект саобраћати и на новој линији, поручила је Новаковић.

Подсјетимо, трајект „Рука правде“ који је недавно у Грчкој купило ЈП Морско добро упловио је прије два дана у Луку Зеленика.

Брод, стар 23 године, дуг је 76 метара а испловио је из Грчке луке Пиреј. Прије тога стекао је државну припадност Црне Горе.

Свечаности у Лепетанима присуствовали су предсједници Општина Херцег Нови и Тиват, Стеван Катић и Жељко Комненовић са сарадницима.

Одговарајући на питања новинара о куповини флоте Дејана Бана Дритан Абазовић је након обиласка трајекта „Рука правде“ казао да је тендер затворен.

-Треба да се заврше процедуре, чиме се завршава читава сага о трајектној линији. Држава ће имати своје бродове. Господин Бан неће имати више своје бродове. Добиће обештећење за оно што је његова имовина. Мислим да се на тај начин затвара круг.   Сматрам да ће овај посао да носи сасвим солидну маржу, а након годину ћемо видјети шта је чисти профит. Држава у овом тренутку увећава капитал и кроз куповину бродова. Куповна бродова је увећавање капитала, фирме (ЈП МД), па самим тим и државе Црне Горе. За ову линију тврдим да ће да остварује све веће приходе сваке године. Мислим да трошкови нису већи од 30 одсто када су у питању дневна оператива  и амортизација. Ово ће бити први пут, ако купимо све трајекте, да ћемо их имати вишка и да ћемо имати и за сваку инцидентну ситуацију  да ако неки брод искочи из строја имати и за то, рекао је премијер.

5 COMMENTS

  1. А шта је са Православном банком? И то му га некако дође уз „Руку правде“!

  2. Некада је био обичај да се државним бродовима дају имена градова или насеља на Приморју. Данас све мора да иде уз дневну политику. Шта би фалило да се трајектима дају имена: Мокрине, Жвиње, Илијина Kита или Прчањ?

  3. Nema ovdje „ruke pravde “ dok god SAD i VB rospije komanduju Crnom gorom i ovim kreaturama što daju ovako morbidna imena trajektu !

  4. Oni pitaju ambasade i u WC kada treba da idu,tim kretenima treba objasniti da mi nismo Indija ,Južna Amerika ili Afrika.Koristili smo escaj prije njih i štaoni imaj da nam govore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here