Служен помен руским родољубима

Помен руским родољубима који су пострадали у Отаџбинском рату, када је Русија кренула у борбу против нацизма, служен је у Руској цркви. У присуству амбасадора Руске федерације у Црној Гори, Владислава Масленикова, представника Друштва српско -руског пријатељства, Српског просвјетног културног друштва „Просвјета“ Херцег Нови и општинске организације ОБНОРА 1941-1945 положен је вијенац на централном споменику који су подигли Руси.

Помен је служио архијерејски намјесник херцегновски Обрен Јовановић уз саслужење ђакона Ненада Ковача,  за све руске родољубе пострадале како у Отаџбинском, тако и у свим другим ратовима, који су положили живот за вјеру и отачаство, а поготово онима који почивају у порти храма светог Фјодора Ушакова, казао је архијерејски намјесник Обрен Јовановић.

-Знамо да је 1917. на обалама Зеленике око 70 000 Руса морало да мигрира, да дође на ове просторе. Многи су се касније раселили, док су други остали овдје. Благословен је дан када се сјећамо тих људи. Овдје има и генерала и професора, доктора, занатлија и обичног народа, а пред Господом смо сви исти и једнаки, рекао је Јовановић.

Према истраживањима Друштва српско-руског пријатељства, поред официра, војника, инжењера, који су се борили против нацизма, за истину и правду за достојанство, као и ових дана, на овом подручју су сахрањена 34 генерала, навела је предсједница Друштва Гордана Булатовић.

-Ми смо дошли до 13 генерала, а сада ћу вам рећи како смо открили четрнаестог. Господин Вуковић који није међу нама једног дана је дошао и рекао ми да је у Репајима 1943. године убијен Рус заједно са својом ћерком. Трудили смо се дуго да нађемо тај гроб, али смо успјели и на крају нашли генерала Рачинског и његову ћерку Анастасију, извадили посмртне остатке и похранили их у манастиру Савина, казала је Булатовић.

Меморијални центар оних који су се борили против нацизма од 1917. године до данас, предали су Српској православној цркви, подсјетила је Булатовић, изразивши захвалност Општини Херцег Нови и другима који су им помогли.

-Пројектанти Милорад Петијевић, Мирко Косић, Зоран Шабановић нису нам наплатили дозвулу, прикључке ни грађевински пројекат. Мислили смо да направимо малу капелу, али уз помоћ Руса, Словенске алијансе, наших људи, никла је црква војника и свеца Фјодора Ушакова,  којој је име дао митрополит Амфилохије, рекла је она.

Мисија Друштва српско – руског пријатељства била је и остаје обнова пријатељских, историјских и културних веза са Русијом, као и обнова и заштита руског гробља. Фјодор Ушаков је био руски војсковођа који се против Наполеонове војске борио у Боки, а за свеца је проглашен 2000. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here