Рад суботом или продужетак наставне године у јуну, зависно од договора са школама

Фото: министар просвјете Миомир Војиновић/gov.me

Зимски распуст је продужен за седмицу, а наставници и ученици ће пропуштено надокнађивати суботом или продужетком школске године у јуну, у зависности од договора са директорима школа, казао је министар просвјете Миомир Војиновић.

Како је појаснио за ТВ Вијести, ниједан час неће бити изгубљен нити ће продужетак одмора у јануару негативно утицати на квалитет наставног процеса.

– Да ли ће то бити радне суботе или продужетак за пет дана у јуну, биће договорено са директорима школа на који начин је најбоље надокнадити. Оно што понављам и што је битно је да ниједан час неће бити изостављен, све ће бити надокнађено и бити онако како треба, казао је министар.

Сматра да одлуку Владе од петка оправдава и актуелно невријеме те одсјеченост одређених школа на сјеверу за које је неизвјесно да ли би уопште и био организован редован наставни процес.

– Имамо велики број школа који је реално одсјечен и питање је да ли би у њима данас било могућности да се одговори свим потребама наставног процеса. Протекле седмице сам обишао сјевер и видио да су дјеца одсјечена од бројних школа у Пљевљима, Бијелом Пољу, Рожајама, Плаву. Додатно смо имали и тај проблем који се поклопио са одгађањем наставе у другом полугодишту. Надам се да ће се током ове седмице вријеме стабилизовати како бисмо од понедељка могли кренути како треба, казао је министар Војиновић.

Негирао је да је недостатак лож уља у школама разлог продужетка распуста.

– Прошлог понедељка смо добили увјеравања да су све банкарске гаранције готове и да Југопетрол почиње доставу енергената у петак. Ту првенствено мислим на лож уље чија набавка мора да прође одређену процедуру која не иде преко Министарства просвјете. Наша дјеца ће дочекати почетак другог полугодишта у топлим учионицама, истакао је министар.

Како је казао, Влада је посвећена образовању, а да су на добром путу потврђује и податак да преко 60% грађана вјерује образовном систему и институцијама. Ипак, од петка када су у пар сати објављене двије супротне информације, а потом и дефинитивно одгођен почетак другог полугодишта, реакције су веома негативне и родитеља и удружења просвјетних радника.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here