Преко пола новинара у Црној Гори прима плату испод националног просјека

Медијски радници у Црној Гори у генерално незадовољавајућим условима обиљежавају национални Дан новинара – 23. јануар, јер преко 50% запослених у медијима прима плату нижу од просјека. Нацрт Гранског колективног уговора је завршен, али предстоје дуготрајни преговори.

Економски положај медијских радника проблем је свих новинара у Црној Гори, сматрају у Синдикату медија, а како наводи предсједник Радомир Крачковић, то је управо и питање слободе медија, јер само задовољни и економски независни новинари могу професионално обављати посао.

Радомир Крачковић, предсједник Синдиката медија

– Синдикат медија, заједно са другим синдикатом из медијске дјелатности, прошле године покренуо иницијативу за усвајање новог Гранског колективног уговора. Очекују нас преговори са послодавцима, односно власницима медија. У тим преговорима тражићемо повећање коефицијената, односно зарада за све новинаре и медијске раднике у Црној Гори од 15% до 20%, као и побољшање низа радних и професионалних права – наводи он.

У Синдикату очекују да послодавци изађу у сусрет захтјевима, јер сматрају да је стандард новинара урушен инфлацијом, као и чињеницом да су се многе друге професије избориле за побољшање статуса и повећање плата.

Крачковић указује и на проблем који се понавља годинама, а ријеч је о нападима, пријетњама и застрашивањима медијских радника.

– Тих случајева је, према подацима Синдиката, прошле године било 21. На мети су били новинари различитих медија и са различитим уређивачким политикама, што генерално показује да су нападима и пријетњама изложени сви новинари и медијски радници у Црној Гори – истиче он.

Из Синдиката позивају надлежне да коначно са мртве тачке покрену старе случајеве напада, како би направили било какав помак у рјешавању тих случајева, за шта је у вше наврата стизало обећање из Владе.

– Без рјешавања тих случајева не можемо рачунати на напредак у европским интеграцијама, а без побољшања економско-социјалног положаја новинара нећемо имати ни професионалније и квалитетније новинарство у Црној Гори – поручио је Крачковић.

На Дан новинара Црне Горе из државног врха, уз честитке премијера Дритана Абазовића, предсједнице Скупштине Данијеле Ђуровић, предсједника државе Мила Ђукановића, позивају на објективност и одговорност, док се медијски радници њима обраћају за више слободе и бољи положај.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here