Прољећно издање Мреже фестивала Јадранске регије

Прољећно издање Меже фестивала јадранске регије биће отворено у четвртак , 11. априла у дворани “Парк”.

Биоскопска публика у Херцег Новом имаће прилику да до 21. априла ужива у остварењима Мреже фестивала јадранске регије, која окупља водеће регионалне фестивале: Сарајево филм фестивал, Херцегновски филмски фестивал, Фестивал ауторског филма Београд, Љубљански филмски фестивал и Загреб филм фестивал.

Симултане пројекције у биоскопским дворанама у ових пет градова отвориће филм “Луксембург, Луксембург”,  који је премјерно приказан у програму „Хоризонти“ на фестивалу у Венецији, најавила је PR Мреже фестивала Биљана Белушевић.

-Почећемо симултаним отварањем кино пројекцијама у Београду, Сарајеву, Загребу, Љубљани и Херцег Новом, гдје ће се преко видео-бима укључити сви у исто вријеме, у 18.00 часова. Гледаћемо уживо укључење из Сарајева, и послије тога почиње филм под називом “Луксембург, Луксембург” који је прошле године освојио награду Adriatic Audience Award, што значи да је публика додијелила награду том филму као најбољем у оквиру Мреже фестивала.

Филм “Луксембург, Луксембург” је хумористични, бритки филм о очевима и синовима, украјинског редитеља Антониа Лукича.

-Прича је то између оца и два сина, два брата близанца, који сазнају да им је отуђени отац болестан и одлазе у Луксембруг да га виде последњи пут и да се поздраве са њим. Сада је питање да ли ће та два брата заиста препознати оца, да ли ће наићи на исту онакву особу какву памте, или не. Као што се у филму каже – “много је лијепих мјеста за умирање – Луксембург није једно од њих”, а редитељ је ту идеју добио из личног живота. Након тога гледаоци ће моћи од 12. све до 21. априла да уживају, такође потпуно бесплатно, на платформи ondemand.kinomeetingpoint.ba у осталим пројекцијама мреже фестивала, поручила је Белушевић.

Поред филма “Луксембург, Луксембург” који отвара Прољећно издање Мреже фестивала јадранске регије, биће приказан и побједнички филм 21. Загребачког филмског фестивала “Како се креснути” британске редитељке Моли Менинг Вокер, као и документарни филм “Пластична фантазија” њемачке редитељке Изе Вилингер који говори о глобалној кризи пластике и један је од најважијих прошлогодишњих филмова на тему екологије.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here