Повећање пензија за јануар незнатно због примјене новог Закона о ПИО

Минималне јануарске пензије биће повећане на 450 еура и њих ће корисници примити у фебруару, али још се не зна хоће ли и за колико све јануарске пензије бити повећане на основу редовног законског усклађивања предвиђеног у јануару. Поједина удружења пензионера оцјењују да то повећање неће значајније утицати на стандард корисника ПИО.

Директор Фонда пензијског и инвалидског осигурања (ПИО) Ранко Алигрудић, казао је у Бојама јутра на Телевизији Вијести да још чекају податке Управе за статистику – Монстат око раста цијена и зарада током четири посљедња мјесеца прошле године на основу којих ће бити донесена одлука о евентуалном повећању, што је упитно због примјене новог Закона о ПИО, који је усвојен крајем прошле године.

Ранко Алигрудић, фото: Вијести

– Oно што је наша законска обавеза пензије усклађујемо 1. јануара, 1. маја и 1. септембра на основу званичних статистичких података које објављује Монстат. Монстат још увијек није објавио податке, а тек пред Нову годину је измијењен Закон о ПИО  и сада је промијењен начин усклађивања, у смислу да је ранијом одредбом направљена грешка јер су се пензије усклађивале четворомјесечно, али је за упоредни период узиман квартал, навео је Алигрудић.

У Фонду ПИО су четворомјесечно усклађивање пензија повезали са упоредним периодом:

– Ми смо са та два ванредна усклађивања фактички покрили тај несклад. Сад имамо праву ситуацију да се четворомјесечно усклађују пензије, а да је упоредни период четворомјесечни. Индекс раста потрошачких цијена, индекс раста зарада у претходних четири мјесеца…Ми смо се званично обратили Монстату, да управо сачини такав извјештај и одговорили су да ће због Фонда ПИО објављивати податке четворомјесечно. Надам се да ће, ипак, бити неки проценат законских, обавезних усклађивања свих пензија. Ја бих волио да то буде око два процента, мислим да неће, али између један и два требало би да буде. Уколико буде негативан салдо ми смо у обавези да не примјењујемо негативно усклађивање, рекао је Алигрудић.

Усклађивање се односило на све пензије, али је дошло до корекције на основу измјена закона о пензијско инвалидском осигурању:

– Прописано је да се корисници најниже пензије, на дан 30. септембра, на износ 296 еура, не усклађују у наредне двије године. То значи да сви пензионери, који су за децембар, добили пензију у износу 296 еура, њихова се пензија неће усклађивати, на основу ових законских усклађивања. Све ове друге пензије у интервалу од 296 до 450 еура, њима ће се исплаћивати, 450 еура, али ће се њихова пензија усклађивати. Они ће на чеку добијати износ њихове стварне пензије и разлике до износа од 450 еура. Тај износ ћемо исплаћивати све док редовним усклађивањима не пређе 450 и онда ће им се исплаћивати тај већи износ, појашњава Алигрудић.

Фонд ПИО је за децембарску пензију исплатио мало изнад 50 милиона еура. За исплату јануарске пензије, очекују да ће морати да обезбиједе око 60 милиона 800 000 еура, што ће Фонд моћи да испоштује, јер је законом прописано да је држава гарант исплате пензија.

-Фонд је у овој години  од доприноса за ПИО имао приход од 520 милиона еура. Дефицит је износио 8,05 одсто што је најнижи откако се исплаћују пензије, оцијенио је Алигрудић.

Он је подсјетио да је републички парламент донио закључак, да је Влада у обавези да до краја марта направи анализу да ли се корисницима сразмјерних пензија може обезбиједити разлика до најниже пензије. Чекају одговоре фондова, колико их је да би министарству рада и социјалног старања, дали податке колико је потребно издвојити за те намјене. Влада је формирала радну групу и из Фонда ПИО дали су три члана, који ће им помоћи у изради фискалне анализе. Надају се да ће бити позитиван одговор доносиоца одлука.

 

1 COMMENT

  1. Ovakvu glupost,još nije napravila ni jedna država u Svijetu,da penzioner ,sa 15 god.staža,ima penziju kao profesor sa 40 god.staža.
    Siguran sam da će ovu blamažu države,na kraju rješavati Strazburg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here