Прелиминарни резултати пописа: У Црној Гори живи 633.158, у Херцег Новом 31.471 становник

Према прелиминарним подацима са Пописа становништва, домаћинстава и станова, које је Монстат данас објавио, у Црној Гори живи 633.158 становника, а регистровано је и 217.441 домаћинстава и 396.873 станова. У Херцег Новом је 2011. године живјело 30.992, а сада живи 31.471 становник.

Прелиминарни број пописаних становника на нивоу Црне Горе, у односу на попис из 2011. године, повећан је за око 2,1%, док је повећање броја становника забиљежено у 13 општина, информисала је помоћница директора Монстата, Снежана Ремиковић.

Снежана Ремиковић, помоћница директора Монстата

– Када узмемо у обзир апсолутни раст, види се да је повећање броја становника у Подгорици око 22 хиљаде, а толики је укупни раст у свим другим општинама. Што говори да је у апсолутном броју највећи пораст је у Подгорици, која је по процентима на петом мјесту – објашњава она.

Највећи број домаћинстава забиљежен је у Подгорици, Никшићу, Бару и Бијелом Пољу, а најмањи у Шавнику, Плужинама и на Жабљаку. Херцег Нови биљежи пораст броја домаћинстава за 12,3 %.

Број станова према прелиминарним подацима пописа, у односу на 2011. годину биљежи највећи раст од 26%, што се приписује веома интензивној градњи у претходном периоду, информисала је Ремиковић.

– Када говоримо о индексима, највећи број станова у односу на постојећи по општинама био је у Тивту, Улцињу и Будви. У свега три општине имамо мали пад броја станова, што је за очекивати, јер не можемо станове изгубити тек тако за ове три општине. Сматрамо да је дошло до напуштања одређених стамбених јединица – наводи Ремиковић.

У Херцег Новом је пописано 30.069 станова, што је раст у односу на 2011. годину за 23.8%.

Директор Монстата Мирослав Пејовић је казао да је прикупљање податка на терену успјешно реализовано, али да тиме није завршен процес пописа.

Мирослав Пејовић, директор Монстата

– Професионалним приступом и доприносом свих учесника у раду, стекли су се услови за објављивање прелиминарних резултата пописа. Слиједи унос података прикупљених током теренског рада, примјена статистичких контрола, обрада података примјеном методолошких концепата, да бисмо у другој половини ове године сукцесивно објављивали коначне резултате пописа – казао је он.

Пејовић је нагласио да саопштени подаци нису прошли статистичких процес обраде, па су подложни промјенама и ревизији до објављивања коначних резултата.

Избор кандидата за унос података, који је спроведен путем јавног огласа, завршен је јуче, а сам унос података почеће 1. фебруара.

Прелиминарне резултате пописа могуће је погледати на линку.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here