Потписан Протокол са предлозима за смањење дуга Института Игало према Југобанци

Министарство финансија потписало је Протокол о сарадњи са Агенцијом за осигурање депозита (у функцији стечајног управника над стечајним дужником Југобанка а.д. Београд у стечају) којим се регулишу односи у вези са дуговањем Института за физикалну медицину, рехабилитацију и реуматологију др Симо Милошевић Игало према Југобанци АД Београд у стечају и покретање поступка извршења.

-Протокол се темељи на намјери да се дугогодишњи спор ријеши мирним путем, узимајући у обзир интересе и економске могућности укључених страна, уз пуно разумијевање ширег социјалног и економског контекста, а све са циљем очувања  судских поступака, односно измирења међусобних права и обавеза, као и дефинисања начина и рокова за извршење истих, саопштено је из Министарства финансија.

Како наводе, будући да се ради о вишедеценијском спору, Министарство финансија предузело је све неопходне активности да се исти ријеши у најкраћем року и да се спријечи могућност увођења стечаја у Институт.

Стога је потписаним Протоколом предложено да се дуг Института Игало према Југобанци АД Београд, утврђен правоснажном судском пресудом, умањи за износ који Република Србија дугује по основу старе девизне штедње. Такође је дефинисано да Југобанка а.д. у стечају умањи износ  потраживања од Института за 10%. Протокол предвиђа и да се посебним споразумом, који ће бити потписан до 30. септембра, додатно прецизирају сви елементи који су предмет Протокола.

Подсјетимо, потписивању Протокола претходило је низ анализа сложене ситуације у којој се налази некадашњи гигант у области здравственог туризма, као и августовски разговор  министра финансија Александар Дамјановића и министра финансија Републике Србије, Синише Малог, током којег је договорено да двије Владе, у најкраћем року, усагласе динамику и дефинишу трајни модел рјешавања овог питања.

-Одговорним сагледавањем комплексне ситуације Института, чије је пословање урушено дугогодишњом политизацијом и неадекватним управљањем, као и брзим дјеловањем у оквиру својих надлежности, Министарство финансија, још једном је потврдило да је спремно да решава затечене вишедеценијске проблеме, као и да је, у отвореном и партнерском духу, на институционалном али и међудржавном нивоу, могуће постићи оптимално и одрживо рјешење, уколико постоји пуна спремност и посвећеност свих укључених страна, саопштили су из МИФ-а.

                                                                                         

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here