ПОЕТСКИ РЕАЛИЗАМ ЉУБОМИРА СТАНИШИЋА У СПА ГАЛЕРИЈИ ИНСТИТУТА ИГАЛО

Након двогодишње паузе, синоћ је у Спа галерији Института „Др Симо Милошевић“ отворена изложба сликара и композитора из Никшића Љубомира Станишића.

Руководилац Спа галерије Жељко Вавић је казао да се након двије године, живот и умјетност полако враћају, па тако и изложба која је била планирана прије двије године, отворена je синоћ.

Према ријечима новинарке Витке Вујновић сликарски свијет Љубомира Станишића поетски је реализам – спој слике, поезије  и музике, којом се овај умјетник такође успјешно бави.

-Од слике до слике се нижу старе куће, дрвене браке, море, онда петролејка, распукли, зрели шипак, стари Црногорац, фигурe жене, па пејзаж. Можемо једноставно рећи да Станишић слика оно што сви ми видимо, међутим, то што ми само видимо, Станишић осјећа и тај осјећај је оно што нам дарује. Кад нам се учини да нас са слике заогрне тешким велом носталгије и недостајања, са ње у неком тренутку просине свјетлост. Та свјетлост нам казује и гдје, куда и како даље, казала је Вујновић.

Двадесетак уља на платну већег формата чини поставку изложбе, на којим доминирају црногорски пејзажи и мотиви везани за традиционалну Црну Гору.

– Нисам се везао само за једну тематику, јер не рачунам да је неко сликар када видите прву слику, не морате више ни једну гледати. Овдје је приказана мртва природа и неки лијепи морски мотиви. На сликама доминирају даме, оне су увијек главне, а тако и треба, закључио је Станишић.

Изложба ће у Спа галерији Института „Др Симо Милошевић“ бити постављена до краја априла.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here