БОРОВИНИЋ БОЈОВИЋ: ВЕЛИКИ ИЗАЗОВИ ПОСТКОВИД ПЕРИОДА

Постковид рехабилитацију у Институту „Др Симо Милошевић“ до сада је искористило 128 пацијената са тежим обликом обољења узрокованог вирусом КОВИД 19,  казала је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић на симпозијуму „Изазови медицине у борби са вирусом КОВИД 19“, који се у организацији часописа Медикал, а под покровитељством Министарства здравља, од 25. до 27. марта одржава у Будви.

Влада Црне Горе је за ову намјену опредијелила милион еура.

– На овај начин, али и стратешким приступом који подразумијева вишемилионску набавку савремене медицинске опреме у свим здравственим установама, те до сада највећим повећањем плата запосленим у здравству, јасно смо исказали недвосмислену намјеру да улагањем у здравствени систем покажемо да ова улагања нису трошак већ инвестиција у здравље, а сви добро знамо да здравље нема цијену, поручила је др Боровинић Бојовић.

Министарка је упозорила да са сигурношћу не можемо рећи да је пошаст звана Ковид 19 потпуно искоријењена, те да искуства која ових дана долазе из неких западних земаља, позивају на додатни опрез.

-Свједоци смо да је овај вирус, примарно респираторни, показао способност невјероватно разарајућег учинка на све органе и органске системе и могуће трајно нарушио њихове основне функције. Вјерујем да ће научна заједница, у првом реду медицински професионалци, у времену пред нама имати озбиљан задатак како би на прави начин заштитили здравље популације, посебно оних људи који су били погођени КОВИД 19 инфекцијом, казала је између осталог др Боровинић Бојовић.

Она је нагласила како већ сада можемо бити сигурни да ћемо се суочити са посебним изазовом бриге о менталном здрављу, јер је, како је навела, двогодишњи период, карантински услови, као и све непознанице које су пратиле пандемију од самог почетка, донио озбиљне негативне психолошке утицаје који могу узроковати симптоме посттрауматског стреса, депресију и анксиозност.

Поред посљедица по ментално здравље, према њеним ријечима, посебан изазов за здравствене системе биће кардиоваскуларна, неуролошка, али и имунска обољења, те да због свега наведеног, црногорски здравствени систем у наредном периоду има озбиљан задатак да да адекватан одговор на нарастајући изазов борбе са постковид обољењима и посљедицама које утичу на здравље људи.

Извор: Министарство здравља

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here