ЗА СВАКО НОВОРОЂЕНО ДИЈЕТЕ 1000 ИЛИ 500 ЕУРА

Свако новорођено дијете у једној од 17 општина с негативним природним прираштајем добиће ове године од Владе Црне Горе 1.000 еура, док ће свако новорођенче у општинама с позитивним природним прираштајем добити 500 еура, најавио је министар економског развоја Јаков Милатовић.  То је, каже министар, мјера која ће само ове године обухватити око 7.000 дјеце која ће бити рођена у Црној Гори, а из буџетске резерве ће за ову мјеру бити издвојено пет милиона еура.

Општине које су у 2020. години забиљежиле негативан природни прираштај су Андријевица, Беране, Бијело Поље, Цетиње, Даниловград, Гусиње, Херцег Нови, Колашин, Котор, Мојковац, Никшић, Петњица, Пљевља, Плужине, Шавник, Улцињ и Жабљак.

Позитиван природни прираштај имале су општине Плав, Бар, Тузи, Тиват, Рожаје, Будва и Подгорица.

Ова накнада се односи на сву дјецу рођену и овој години, као и на ону која ће тек бити рођена.

-Нова мјера коју предлажемо, а биће усвојена на некој од наредних сједница је 1.000 еура за сву новорођенчад у општинама које су 2020. забиљежиле негативан природни прираштај, односно у 17 општина. Свако дијете које се роди у овој години у ових 17 општина ће имати 1.000 еура, а у општинама са позитивним природним прираштајем по 500 еура – казао је он на конференцији за медије „Одговор на демографску кризу“.

Казао је да ће та мјера ступити на снагу одмах након што Влада на сједници усвоји ту одлуку. Мјера ће, по ријечима министра, бити преточена у дугорочну мјеру унапређења наталитета у Црној Гори, а која би требало да буде дио буџета сваке народне године.

-На овај начин желимо да уведемо још једну мјеру популационе политике, рекао је Милатовић.

Милатовић је најавио је да ће у оквиру Закона о кредитно-гарантном фонду по први пут бити уведена норма која ће дозвољавати унапређивање стамбене политике младих људи за обезбјеђивање првих стамбених јединица.

По ријечима Милатовића држава ће као гарант да помогне младим људима у обезбјеђењу својих првих стамбених јединица.

Процјена је, каже Милатовић, да је више од 10% нашег становништва, посебно младих људи, у претходних неколико година емигрирало из Црне Горе, што је главни разлог демографске кризе у нашој земљи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here