ОСЛОБАЂАЊЕ ОД ЧЛАНСКОГ ДОПРИНОСА ТУРИСТИЧКОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ НА ДНЕВНОМ РЕДУ ЛОКАЛНОГ ПАРЛАМЕНТА

Пред одборницима локалног парламента, на 16. редовном засиједању наћи ће се и предлог Одлуке о висини, начину обрачунавања и плаћању чланског доприноса у херцегновској Туристичкој организацији.

Предлогом нове Одлуке, како је за РТХН казао Стево Влаовић из Секретаријата за финансије и локалне јавне приходе, локална самоуправа настојала је да херцегновским туристичким посленицима помогне да ублаже посљедице пандемије коронавируса.

– Општина је, у оквиру Одлуке, а како би дали  неку врсту субвенција туристичкој привреди, уврстила члан који каже да је обвезник плаћања чланског доприноса, којем је забрањен рад наредбама за предузимање привремених мјера за спречавање уношења у земљу, сузбијање и спречавање преношења корона вируса, које је донијело Министарство здравља Црне Горе, ослобођен плаћања за период у којем није обављао дјелатност – објашњава он.

У ресорном секретаријату објашњавају да се на предлог одлуке дуже чекало због детаљних анализа.

– Сам процес је трајао дуже јер је урађена комплетна анализа утицаја на привреду, а урађена је и компарација са другим приморским општинама. Гледали смо да сви параметри наплате буду на сличном нивоу и да не одступају од раније – наводи Влаовић.

Новом Одлуком члански допринос који привредници плаћају биће усклађен са државним прописима. Предвиђено је да 60 одсто средстава буде усмјерено Локалној туристичкој организацији, док ће 40 одсто бити намијењено Националној.

– Субјекти који плаћају члански допринос, а то су сва правна и физичка лица и предузетници, односно друштва која обављају туристичку или са туризмом повезану дјелатност и на подручју општине Херцег Нови имају своје сједиште или организационе јединице дужни су да надлежном пореском органу локалне самоуправе пријавити остварене приходе, умањене за износ пословних расхода. У томе је разлика у односу на претходни закон – појаснио је Влаовић.

Скупштина Црне Горе је 2019. године донијела Закон о измјенама и допунама Закона о туристичким организацијама, а 26. априла одборници Скупштина општине гласаће о Предлогу одлуке локалне самоуправе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here