Одржано седмо Отворено првенство Црне Горе у градњи сувомеђе

Фото: Парк природе Орјен

У јединственом амбијенту Котобиљског извора,  током суботе и недјеље одржанo је Отворено првенство Црне Горе у градњи сувомеђе. На такмичењу су учествовале екипе из Црне Горе, Русије, али и двије мјешовите, са такмичарима из Црне Горе, Србије, Хрватске, Русије и Колумбије.

Најбоља је била екипа Планинарског клуба „Субра“ у саставу Дијана Вуковић, Вјекослав Ђери и Андрија Старчевић, са сакупљених 23 поена која је носилац Прелазног камена ( Орјенска бужа), другопласирана је мјешовита екипа „Камено“, са 21 поеном, док је треће мјесто припало тиму „Забрањени бубњари“ (Русија), који је освојио 20 поена, оцјенио је судија овог такмичења Никола Брајовић, искусни традиционални градитељ сувомеђа.

Фото: Парк природе Орјен

Овај тип градње карактеристичан је за херцегновско залеђе али и друге дјелове Црне Горе и Медитерана. Вјештина градње у техници на суво подразумијева обраду и слагање камена један на други без употребе везивног материјала. Стабилност структуре осигурава се пажљивим избором и слагањем камена.

Вјештина градње на суво званично је 2018. године уписана у УНЕСКО-ву листу нематеријалне културне баштине.  Управо да такво умјеће не би било заборављено Агенција за развој и заштиту Орјена већ седми пут организује такмичење како би знање и вјештине градње на суво пренијели на млађе генерације.

Првог дана одржана је радионица градње сувомеђе, уз теоретско и практично излагање, да би у недјељу услиједило само такмичење као централни догађај. За најмлађе је  одржан час градње мале показне сувомеђе, у коме су дјеца заиста са уживањем масовно учествовала.

Партнери Агенцији у организацији овог догађаја су: Планинарски клуб Субра, који је обавио волонтерски дио припрема, Мјесна заједница Камено-Жлијеби, на чијој територији се првенство и одржавало, Невладино удружење „Руке“, које је издвојило своје домаће гастро сувенире за такмичарске екипе, а ту је и хотел Вила „Мирели“, који је обезбиједио пригодно освјежење.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here