ОДРЖАНА XVI СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ХЕРЦЕГ НОВИ

Одборници  Скупштине Општине  данас су на XVI редовној сједници разматрали 36 тачака Дневног реда. Ово је уједно била и посљедња сједница у овом сазиву уочи локалних избора  9. маја.

На почетку засиједања  шеф клуба одборника ДПС-а  Зоран Kовачевић,  је казао да не желе да дају кворум владајућој коалицији. Предсједник Скупштине Општине Никола Самарџић је дао паузу.

Након доласка четири одборника владајуће колације, који су каснили петнаестак минута, сједница је настављена јер је обезбијеђен кворум од 18 одборника. Прецизиран је и једногласно усвојен Дневни ред са допунама. Тачке  су се углавном низале без расправе:

– Гласовима одборника владајуће коалиције једногласно је усвојена  Одлука о годишњој накнади за коришћење простора за бесправне објекте.

 Прихваћена је сугестија потредсједнице Општине Весне Самарџић као предлагача, да  Одлука о одређивању алтернативног смјештаја тече од 1. јануара 2022. године.

Зоран Ковачевић и одборница ДПС-а Невена Кековић су се вратили у салу али нису учествовали у расправама, осим што су учествовали у гласању.

Са 18 гласова за и два уздржана  усвојене су одлуке о накнади за комунално опремање грађевинског земљишта; о накнади за урбану санацију; као и о утврђивању локације за постављање, односно, изградњу локалног објекта од општег интереса – водоводне инфраструктуре у селу Камено, такође, без расправе.

Обједињени су и посебно се одлучивало, такође , без расправе о предлозима Одлука о реконструкцији локалног објекта Илијиног парка у Игалу; о утврђивању локације за постављање односно изградњу локалног пута на Луштици; о утврђивању локације за постављање трафостанице ДТС „Поди Нова“  са прикључком 10 киловатним кабловским водом; утврђивању локације за постављање уређаја и опреме за фиксну телефонију на локацији РСС „Њивице“ . И ове одлуке су усвојене без расправе.  

Одборници су усвојили одлуке о утврђивању локације за постављање спортског објекта у Суторини; о утврђивању локације за реконстукцију пута на Топлој један, од Његошеве улице код зграде Новљанке до Шеталишта Пет Даница; локалног пута у Зеленици; канализационе инфраструктуре  на Подима; канализационе инфраструктуре на Луштици.

Такође су усвојене одлуке о учешћу локалног становништва у вршењу јавних послова; о учешћу  представника невладиних организација у радним групама; о доношењу Стратегије запошљавања Општине Херцег Нови 2021 – 2025 година, о висини, начину обрачуна и плаћању чланског доприноса у Туристичкој организацији Општине ХН; о давању у закуп пословног простора у имовини Општине путем јавног надметања; о постављању електро водова и израдњи објеката у КО Радованићи.

Са 19 гласова за и два уздржана усвојена је Одлука о доношењу измјена и допуна Програма привремених објеката на територији Општине до 2024. године – на што је добијена сагласност ресорног Министарства.

Једногласно је усвојена Одлуке о измјенама  Одлуке о оснивању ЈУ „Дневни центар за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју“,  као и Одлука о стављању ван снаге Одлуке о ослобађању плаћања приреза пореза на доходак физичких лица појединих категорија обвезника на територији Општине ХН, те Одлука о стављању ван снаге Одлуке о постављању, грађењу привремених објеката монтажног карактера;

  За Програм подизања спомен-обиљежја  гласало је за 19 одборника а  два су била  уздржана.

Предсједник Општине Стеван Катић се захвалио колегама на сарадњи:

– Показали смо током ове четири године културу дијалога, да заједнички гледамо напријед и развијамо град пун просперитета. Видимо се у другом мандату, поручио је Катић.

Извјештај о раду предсједника Општине , органа и служби локалне управе у 2020 години усвојен је са 20 гласова за и једним уздржаним.

Без расправе је усвојен и План припреме туристичке сезоне 2021. године.

Одборник Мирко Џуовић  један од ријетких учесника у расправи, похвалио је рад запослених у ДОО Водовод и канализацију ХН.

Он је указао на проблем колектора који није завршен и постројења у Мељинама, на  лош квалитет изведених радова и то што им Водаком Тиват, није пружио експертску подршку. Усвојен је његов предлог да се покрене процедура за излазак Херцег Новог из Водакома. Једногласно је усвојен Извјештај о раду са финансијским пословањем  ДОО Водовод и канализација ХН.

Директорица Комунално стамбеног предузећа Јасмина Коњевић је навела да је први пут ово предузеће 2020. годину окончало са негативним билансом, са минусом од 106,296 еура.

Она је указала да су морали да раде и када је у држави све стало због пандемије. Репроматеријал је поскупио финансијски их нису пратили из локалне управе. Општина им дугује око 430.000 еура за фактурисано за што су платили ПДВ. Пословали максимално тешко без заштитне опреме и средстава. Радници су на првој линији и нико се није сјетио да им додијели опрему, док је већина преминулих од ковида сахрањена преко овог предузећа. Нисмо се препознали ни у приоритетној групи за вакцинацију, оцијенила је она.

Извјештај о раду са Финансијским извјештајем доо Чистоћа ХН за 2020. годину усвојен је једногласно.   

Без расправе и једногласно је Усвојен Извјештај о раду са финансијским извјештајем ЈУК Херцег фест за 2020. годину, као и Извјештај о раду са билансом стања и успјеха ДОО Спортски центар Игало.

У оквиру Избори и именовања, једногласно је усвојен предлог Одлуке о престанку мандата члану савјета Јавног радио дифузног сервиса РТ ХН ДОО, а донесено је и Рјешење о разрјешењу и именовању замјеника члана Општинске изборне Комисије у сталном сазиву.

Одборници нису имали питања.

Предсједник СО ХН Никола Самарџић на крају засиједања је подсјетио да је ово посљедња сједница локалног парламента у овом мандату и свима се захвалио на сарадњи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here