Нова блокада, Институт „купује“ вријеме до уплате Фонда

Институт „Др Симо Милошевић“ може да буде самоодржив уколико се промијени пословна и цјеновна политика и нађу нова тржишта али тренутно им је неопходна помоћ државе како би превазишли тешку финансијску ситуацију, отворили крајем мјесеца Другу фазу и примили прве овогодишње госте, оцијенио је в.д. директора те установе др Саво Марић.

Подсјећа да и даље очекују уплату из Фонда здравства у износу од 1, 2 милиона еура како би исплатили барем новембарску плату и припремили се за отварање. Пријетећи стечај избјегнут је уплатом у 59. дану блокаде рачуна, али је врло брзо поново блокиран  пристиглим потраживањима. На овај начин само се купује вријеме до најављене уплате из Фонда здравства, оцијенио је Марић. 

Истиче да је веома тешка ситуација. Радницима нису уплаћене двије плате, ближи се крај јануара и то ће бити три зараде да нису у могућности да исплате  запосленима.

-Сви знамо да јануар најдужи мјесец, у Институту раде и супружници, значи остају потпуно без примања, има самохраних родитеља са троје и четворо дјеце и мени најтеже пада што не можемо да обезбиједимо редовне личне дохотке, казао је др Марић и  поручио да ће се придружити најављеном протесту запослених.

– Протест је најављен за уторак, 24. јануара. То је последица свих ових дешавања. Мислим да су показали довољно стрпљења и дисциплине. То је борба за егзистенцију и моја обавеза је да им се придружим на протесту, оцијенио је он.

-Искрено сам захвалан што су нашли времена да ме приме али сам очекивао да ће њихова реакција бити много бржа. Мислим  да смо  сви на истом задатку, не желим да било ко ради мимо закона али се питам да ли је неко консултовао закон када је новац у врећама изношен из ове установе. Тих 1, 2 милиона еура које тражимо није помоћ  већ аванс док не поченемо да радимо. Не желим да полемишем преко медија нити да било кога условљавам, моја позиција је да то не могу да радим већ да молим за помоћ. Ипак сматрам да су им споре реакције по питању помоћи Институту, казао је Марић.

Тврде да су у овакву финансијску ситуацију Институт довели рецидиви прошлости и апелују  да надлежни испитају пословање  Института уназад 10, 20 или 30 година. 

-Институт није само због короне дошао у ову ситуацију и минус између 30 и 40 милиона. Исто тако, ово није фрима која вриједи 10 милиона већ више од 150 милиона.

-Можемо да будемо самоодрживи али не можемо да враћамо старе дугове из редовног пословања. Морали смо промијенити политику цијена за ову годину јер према Фонду здравства цијене нису мијењане од 2009. године.  Свјесни свих својих недостатака трудимо се да одржимо квалитет  посебно медицинских услуга а то потврђују пацијенти који долазе 20 година на рехабилитацији као и нови четворогодишњи уговор са Норвежанима, казао је др Марић.

Сматра да је износ дуга прилично велики али да из њега није немогуће изаћи уколико промијене политику пословања, цјеновну политику и нађу нов партнере. Др Марић каже и да је при крају усаглашавање Колективног уговора и да очекује да ће он бити послат Влади на сагласност за двије седмице, чиме ће престати тужбе радника.  По основу њихових потраживања и правоснажних пресуда Институт је у обавези да исплати око 6, 5 милиона еура а до сада је по том основу исплаћено око 1, 5 милиона еура.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here