И други дан потраге без успјеха, настављају сутра ујутро

Фото: потрага за дјечаком у Херцег Новом, 19.1.2023.

Протиче други дан потраге за тринаестогодишњим дјечаком којег је у уторак увече у близини хотела Плажа талас повукао у море. Потрага је нажалост, упркос томе што се поред бројних државних и локалних служби укључио и хеликоптер Војске Црне Горе, и данас безуспјешна. Јак вјетар, високи таласи и мутно море и даље отежавају претрагу.

Припадници Регионалног ронилачког центра Бијела, данас су  током потраге користили сонар, како би прегледали већу површину под водом. По ријечима руководиоца обуке у Центру Данила Мијајловића, видљивост под водом данас је био метар до метар и по.

– Данас смо радили уз помоћ подводне комуникације гдје су рониоци повезани са скипером који се налази на броду. Због слабе видљивости скипер их наводи куда ће да роне. На жалост, због слабе видљивости нисмо задовољни са предјелом који смо прегледали исопод воде. Максимална видљивост је била метар до метар и по што онемогућује детаљну претрагу, казао је Мијајловић.

Фото: руководилац Регионалног ронилачког центра Бијела Данило Мијајловић

Он очекује да ће сутра максимално искористити побољшање временских услова и претрагу ће фокусирати на приобални дио јер ту има пуно подводних пећина и рупа.

У данашњу потрагу је укључено 12 ронилаца и људи који пружају логистику. Од јуче помоћ су им понудили рониоци из Херцег Новог али због лоших услова потрага се брижљиво планира.

Према ријечима помоћника директора Управе поморске сигурности и управљања лукама, Жарка Лукшића, активиран је Национални план потраге и спашавања на мору, који укључује морнарицу Војске Црне Горе, сектор Граничне полиције, Управе поморске сигурности. За данас је завршена потрага хеликоптером и пловилима, а до 16:00 сати скутерима су претраживали приобални дио, казао је Лукшић.

Фото: помоћник директора Управе поморске сигурности и управљања лукама, Жарко Лукшић

– Хеликоптер ВЦГ је излазио два пута и надлијетао по сат и по, сва пловила су везана у лукама и тренутно скутерима претражујемо дио уз обалу. Дошло је до смиривања мора и гледамо да сваку увалицу претражимо и око 4 сата потрага за данас ће бити завршена. Скутери су специјализовани, већа пловила не могу прићи сваком дијелу и они су сада најефикасније рјешење до сутрашњег зарона ронилаца и већег ангажовања када се море избистри. У дијелу гдје се десила несрећа очекујемо и да ће потрага дати резултата за несрећним дјечаком.

Како је казао, ујутро у 9:00 часова на мору ће бити сва пловила.

– Покривамо комплетан дио акваторијума херцегновског залива што је много више него јуче. Очекујемо да се море избистри и да успијемо да нађемо дјечака. Подршка приватних компанија и јуче и данас је велика и значајна, то су наши партнери са којима сарађујемо током цијеле године и са њима имамо склопљење уговоре о трагању и спашавању на мору, казао је Лукшић.

Смиривање временских услова, које је најављено за сутра, омогућиће рониоцима нови зарон и максимално ангажовање, јер се за суботу очекује ново погоршање временских услова.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here