Сви сагласни: Сцена у Бући биће монтажно демонтажног типа

Фото: Радио Тиват

Предсједник Општине Тиват Жељко Комненовић данас је одржао састанак са директорицом Управе за заштиту културних добара Мајом Ћетковић и њеним сарадницима на којем је разговарано о жељи и вољи Општине Тиват да се на простору атрија љетниковца Бућа и даље одвијају позоришни програми у склопу фестивала Пургаторије, преноси Радио Тиват.

Предсједник Комненовић је истакао да се у последње вријеме његове изјаве тумаче на разноразне начине па је био прецизан и рекао да ће бити и сцена и Пургаторије али у складу са конзерваторским условима који ће издати управа за заштиту културних добара:

– Договорено је да се постави сцена мобилно демонтажног типа која ће бити сезонског карактера, дакле у току љетњих мјесеци и која неће нарушавати ни у ком ком смислу дјелатности тиватске Јавне установе Музеј и галерија. На том простору ће бити направљен идејни пројект партерног уређења. У првом дијелу биће лапидариј, а у другом дијелу зависно, од услова и архитектонских рјешења, биће постављена сцена које ће бити уклопљена у ту амбијенталну цјелину и то је то рјешење које смо ми предложили, а који је прихватила и Управа за заштиту културних добара.

Према ријечима Комненовића, већ од сљедеће сезоне, у договору са Управом за заштиту културних добара и осталим релевантним институцијама Црне Горе кренуће и у археолошка истраживања тог локалитета, будући да се претпоставља постојање елемената бившег средњевјековног комплекса. С обзиром на то да су данашњем састанку присуствовали и конзерватори Гордана Ражнатовић и Срђан Марловић који раде на том пројекту, апсолутно постоје сви предуслови да се све заврши до ове сезоне.

Да са конзерваторског становишта није проблематично постојање те сцене, а да Елаборат о ревалоризацији тог културног добра није обавезујући него радни материјал, потврдила је директорица Управе за заштиту културних добара Маја Ћетковић:

– Дакле, за Управу за заштиту културних добара је, сагласно субјекту који управља тиме, а то је Јавна установа Музеј и галерија, једина странка у поступку. Са њима смо постигли договор да се сцена не уклони трајно, да буде привремена и у времену и у материјализацији, али да наравно и даље живи зарад општег, односно јавног интереса цијеле црногорске јавности и валоризације културног добра, одрживог развоја који нам је прописан законом о заштити културних добара.

Ново пројектно рјешење ће се бавити и капацитетом сцене, а на основу конзерваторских услова које издаје Управа за заштиту културних добара која даје и сагласност на пројекат.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here