Нерадни дани за празнике

Pixbay

Вјерници римокатоличке вјероисповјести имају право на плаћено одсуство ради светковања вјерског празника за Бадњи дан и Божић (два дана) у суботу, недјељу и понедјељак, саопштило је Министарство рада и социјалног старања. То је, како се наводи, предвиђено Законом о светковању вјерских празника. На основу Закона о државним и другим празницима, Нова година празнује се 1. и 2. јануара.

-Како је први празнични дан недјеља, нерадни су недјеља (1. јануар), понедјељак (2. јануар) и уторак (3. јануар), каже се у саопштењу.

На основу Закона о светковању вјерских празника, вјерници православне вјероисповјести имају право на плаћено одсуство, ради светковања вјерског празника за Бадњи дан и Божић (два дана).

-То су петак 6. јануара (Бадњи дан), субота 7. јануара (први дан Божића) и недјеља 8. јануара (други дан Божића)“, каже се у саопштењу.

Државни и органи локалне самоуправе, јавне установе, предузећа и други субјекти који обављају дјелатности од јавног интереса дужни су, како се наводи, да у празничне дане обезбиједе вршење послова чијим би прекидом могле наступити штетне последице по грађане или државу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here