Министарство просвјете додјељује студентске кредите за 2022/2023.

Министарство просвјете на основу Конкурса који је расписан 22. јула ове године додјељује кредите за 3 438 студената за студијску 2022/2023. годину. На Конкурс су се пријавила 6 124 студента, а право на кредит остварило је њих 3 438. Кредити су додијељени у складу са критеријумима утврђеним Конкурсом.

Износ рате кредита је од 112,50 до 161 еуро на мјесечном нивоу зависно од године студија и просјечне оцјене.

Студенти који су ранијих година добијали студентски кредит, а за студијску 2022/2023. годину су поново остварили то право, не требају достављати додатну документацију. Њих 1 670 ће рате кредита за новембар и децембар 2022. године примити до краја овог мјесеца.

Студенти који први пут остварују право на студентски кредит морају доставити формуларе уговора, мјеницу и податаке о жиранту. Ову документацију треба доставити у оригиналу, лично или на адресу Министарства просвјете. Студенти који први пут остварују право на студентски кредит и тражену документацију доставе до почетка фебруара 2023. године, примиће четири мјесечне рате кредита у фебруару. Документација се може доставити најкасније до 31. августа 2023. године.

Студентски кредити се исплаћују према почетном слову презимена и то у филијалама Хипотекарне банке (А,Б,Ц,Ч,Ћ,Д,Ђ,Џ), Адико банке (Е,Ф,Г,Х,И,Ј,К,Л,Љ), НЛБ банке (М,Н,Њ,О,П) и Ерсте банке (Р,С,Ш,Т,У,В,З,Ж).

Рачуне отвара Министарство просвјете, а послије уплате средстава, на шалтеру банке, студенти уз прилагање личне карте на увид, могу подићи уплаћени новац.

Ранг листу студената који су остварили право на кредит, као и детаљније информације о потребној документацији можете потражити на: https://www.gov.me/clanak/rang-liste-studenata-koji-su-ostvarili-pravo-na-kredit-za-akademsku-2022-2023-godinu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here