Управа локалних јавних прихода у реформи организацијских и софтверских елемената

Милован Баждар, директор Управе локалних јавних прихода

Крајем септембра локална управа увела је систем наплaте пореза електронским путем и тиме овај процес умногоме олакшала грађанима, а посебно нерезидентима. На званичној страници Општине Херцег Нови налази се линк за апликацију „Таx4ме“, односно портал који даје на увид рјешења пореза на непокретност и туристичке таксе, као и финансијски пресјек по основу рјешења. Приступ порталу имају сви обвезници који су уписани у бази Управе локалних јавних прихода.

Како је у емисији „Новско поподне“ на РТХН казао директор Управе, Милован Баждар, од почетка примјене овог система наплаћено је пар десетина хиљада еура, а издат је велики број рјешења.

– Ове године смо имали око 26,5 хиљада рјешења, од чега је око 14 хиљада резидената, остатак су нерезиденти. Осим тога, имали смо још око 7 хиљада рјешења за туристичку таксу, што је све заједно преко 34 хиљаде. То је заиста велики број – наводи он.

Баждар појашњава да је, управо због великог броја рјешења, посебно током љетње сезоне, када бројни нерезиденти дођу на овај орган, у агенди Управе да спроведе измјене, како би систем ефикасније функционисао.

– Ријеч је о врло озбиљној реформи, која полази од промјене организацијских и софтверских елемената, и свакако нечега што називам примјена нове пореске политике или пореске филозофије. Не желимо да нас грађани доживљавају као неку инквизицију или субјекта пореске наплате, који се односи према обвезницима у смислу „ми и они“. Ми смо сви на истом задатку – казао је он.

Управа је ту, како истиче Баждар, да помогне пореским обвезницима, јер је вријеме тешко, а многи имају пореска дуговања, због чега се устручавају да дођу у овај порески орган, јер мисле да неће наићи на добар пријем или да ће им рачуни бити блокирани.

– Наш је приступ да сваку странку обавезно примимо на коректан и културан начин, да поразговарамо о њеним финансијским могућностима и да се договоримо о потписивању споразума за отплату пореског дуга на рате, али спроводљивог и одрживог споразума. Било је ситуација у некој мјери да се споразуми потписују, а не реализују. То не води нигдје – прича Баждар.

Како додаје, Закон о управном поступку предвиђа принципи правне помоћи пореског службеника, па апелује на грађане да се не обраћају адвокатима за помоћ око рјешавања недоумица при плаћању пореза, већ телефоном закажу разговор са службеницима Управе, како би заједнички нашли начин за измирење пореских обавеза.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here