На Тргу од ћирилице вече посвећено Десанки Максимовић

У оквиру јубиларног  10. „Трга од Ћирилице“ у Кући нобеловца Ива Андрића вечерас (сриједа, 16. августа) у 21 час биће одржано вече  посвећено Десанки Максимовић, под називом „С љубављу (о) Десанки“, а поводом 30 година од њене смрти.

Говориће др Светлана Шеатовић, управница Задужбине „Десанка Максимовић“, доц. др Горан Радоњић и пјесникиња Милица Краљ. Стихове највеће српске пјесникиње 20. вијека казиваће  Александра Миљанић уз уредницу и водитељку вечери Теодору Ковач.

Др Светлана Шеатовић дипломирала је, магистрирала а затим 2010. год. и докторирала на Филолошком факултету у Београду српску књижевност и језик са општом књижевношћу, а затим је похађала постдокторско усавршавање из области текстологије на четири италијанска универзитета. Предавала је на универзитетима у Београду, Торину, Пескари и Напуљу.

Као руководилац и члан радила је на бројним домаћим и иностраним билатералним међународним пројектима из области славистике. Од 2020. год. руководилац је Одељења за поетику модерне српске књижевности у ИКУМ, а од 2019. год. управница је Задужбине „Десанка Максимовић“. Ауторка је шест књига, преко 150 научних радова на српском, енглеском и италијанском језику, те уредница низа међународних и националних зборника.

Доц. др Горан Радоњић дипломирао је на Одсјеку за српскохрватски језик и књижевност Филозофског факултета у Никшићу, а магистрирао и докторирао на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Усавршавао се на Универзитету у Тенесију у Сједињеним Америчким Државама.

Ради као доцент на Студијском програму за српски језик и јужнословенске књижевности на Филолошком факултету Универзитета Црне Горе. Објавио је двије књиге из своје уже научне области, а такође објављује радове из теорије књижевности, српске и свјетске књижевности и филма.

Милица Краљ, је српска књижевница, књижевна критичарка, есејиста, новинарка и потпредсједница Удружења књижевника Црне Горе. Објавила је двадесет књига, од чега двадесет збирки пјесама, а њене пјесме превођене су на неколико језика.

Добитница је књижевних награда: „Марко Миљанов“, “Радован Зоговић“, “Миодраг Ћупић“, Повеља Кнеза Лазара, Печат Унирекса, Видовданска повеља, Златна струна Смедеревске песничке јесени, Златна значка Културно-просветне заједнице Србије, Залог, Огледало српско, Велика видовданска повеља, као и 4 конкурсне пјесничке награде. Награђена је и годишњим новинарским признањем Удружења новинара Црне Горе.

Уређивала је трибине „Микрокозма“ Матице Српске – Душтва чланова у Црној Гори и „Ријечи“. Прва је жена добитница награде „Марко Миљанов“, за збирку пјесама „Људско месо“. Поезију, критичко-есејистичке и новинарске текстове објављује у дневним и књижевним листовима, часописима и електронским порталима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here