Годишња инфлација у јулу 6,9%, цијене за мјесец порасле за 1%

Цијене производа и услуга личне потрошње, мјерене индексом потрошачких цијена, у јулу у односу на јун у просјеку су више за 1%. Потрошачке цијене у јулу ове у односу на исти мјесец претходне године, у просјеку су више за 6,9%, подаци су Монстата.

Највећи утицај на мјесечну стопу инфлације имали су раст цијена у групама: услуге смјештаја; млијеко, сир и јаја; месо; ресторани, кафеи и слично; дуван; гориво и мазиво за моторна возила; остали уређаји, предмети и производи за личну његу; чврста горива.

Како наводе из Монстата, потрошачке цијене у периоду јануар-јул, у поређењу са истим периодом претходне године, у просјеку су више за 10,3%.

Посматрано по главним групама производа и услуга према намјени потрошње, у јулу 2023. године у односу на претходни мјесец, забиљежен је раст у групама: Ресторани и хотели (8,0%); Алкохолна пића и дуван (2,6%); Здравље (2,0%); Остала добра и услуге (1,9%); Храна и безалкохолна пића (1,2%); Превоз (1,2%); Намјештај, опрема за домаћинство и рутинско одржавање стана (1,0%); Становање, вода, струја, гас и друга горива (0,7%), док је пад цијена забиљежен у групама: Одјећа и обућа (-5,1%); Рекреација и култура (-0,1%).

Цијене осталих производа и услуга нису се битније мијењале.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here