Савјет родитеља ОШ „Орјенски батаљон“ противи се измјенама у организацији рада

Савјет родитеља ОШ „Орјенски батаљон“ у Бијелој упутио је саопштење за јавност због, како наводе,  „једностране одлуке директорице Наташе Франић и Наставничког вијећа о измјенама у организацији рада школе.

Измјене се односе на промјену смјена, гдје се планира да парни разреди наставу похађају у поподневним часовима, а непарни у јутарњим. До сада је, како кажу,  била пракса да ученици од другог до петог разреда прате наставу у другој смјени, а остали у првој. Тај начин рада се, сматрају родитељи, показао као најбољи из више разлога.

Чланови Савјета родитеља су се једногласно сложили да су разлози за тако крупне промјене слаби и неоправдани. Наводе да је директорица навела два разлога због којих је донијета одлука о промјенама у организацији рада: растерећење броја ученика старијих разреда у једној смјени, ради бољег и лакшег праћења рада и дисциплине ученика: родитељи ученика нижих разреда ће имати више прилике да проводе вријеме са својом дјецом, у циљу побољшања квалитета учења у периоду када уче елементарно описмењавање.

Што се тиче насиља и дисциплине, Савјет родитеља је годинама уназад добијао информације од управе да се ствари држе под контролом, а што се тиче другог разлога, сматрамо да је Школа установа која би требала да је стручна и одговорна за описмењавање дјеце, или можда гријешимо, наводе представници родитеља.

Изричити су да је ова промјена неприхватљива из висе разлога: већи фонд часова старијих разреда, већи обим учења, ваншколске активности, поготово јер је Бијела приградско насеље и велики број дјеце путује у град гдје је већина спортских клубова и секција, проблем са гријањем школе у зимском периоду, исписивање ђака из једне школе у другу и на крају ствара се „генерацијски јаз“, непознавања међу вршњацима.

-Школа нема проблем са капацитетом, јер се број ђака није мијењао задњих година, чак се и смањује.  Школски одбор је већином гласова, на задњој сједници, подржао мишљење и став Савјета родитеља. Петицију која је покренута је потписало 326 родитеља, што је велики број, с обзиром да школа броји око 600 ђака са подручним јединицама Баошићи и Каменари, поручују из Савјета родитеља. Мишљења су да им нису предочени прави разлози планираних промјена и да су у питању само интереси запослених појединаца у школи.

-Такође нам није предочен јасан план и организација спровођења ових смијена, јер знамо да школа има мањак кадра за обављање наставе. Стога нам није јасно како ће испланирати распоред часова , јер на задњој сједници Савјета родитеља, директорица је поменула да би осмаци почињали наставу у 12:30 сати данима кад имају шест часова по распореду, а осталим данима у 13:15. Заборављају на додатну и допунску наставу коју по пракси имају предчас. По датим информацијама настава би почињала у 12:30х и завршавала око 18х увече из чега се може закључити да ће дјеца имати мање времена за учење и ваншколске активности, које су у вечерњим часовима, наводе у саопштењу за јавност.

Подршку и неслагање са планираним промјенама као и званично обраћање школи су упутили многобројни спортски клубови, мужичка школа као и мјесне заједнице, све три подручне јединице.

-Пошто смо свјесни да наша школа није једина која се бори са овим проблемом, узимајући у обзир оправдане разлоге неприхватања такве одлуке, молимо Министарство просвјете да реагује и достави нам одговор који чекамо већ неко вријеме.  С обзиром на закон који је Министарство донијело у мају, да Школа има аутономно право да доноси одлуке, али да узме у обзир мишљење Школског одбора и Савјета родитеља, што сада није случај, па се поставља питање сврхе Савјета родитеља и Школског одбора, чији се глас неуважава, саопштили су из Савјета родитеља уз истицање да ће, уколико не добију адекватан одговор на захтјев упућен Наставничком вијећу, бити  принуђени на протест испред Школе са почетком школске године!

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here