17. ГАСФ: Јаманду Коста засјенио публику мозаиком латиноамеричких композиција

Маестралном свирком једног од најпознатијих јужноамеричких гитариста, Јамаднуа Косте синоћ је почело 17. издање Guitar Art Summer fest-а. Препуно гледалиште на Тргу од музике било је мало да прими многобројну публику, која је уживала у својеврсном колажу разних гитарских тема и композиција.

Како је Коста казао за РТХН, пресрећан је што има прилику да поново борави у Црној Гори, али овога пута са гитаром, веома моћним инструментом, веома присутним у музици Балкана.

Јаманду Коста, гитариста

– Оно што је публика чула вечерас је мој материјал, који представља неке као акварелом обојене композиције, као мозаик утицаја како бразилских, тако и латиноамеричких жанрова – наводи он

Говорећи о важности фестивала за гитарску музику, Коста истиче да је веома важно организовати их.

– Главна ствар је што су фестивали фокусирани на гитару, јер то је вероватно најраспрострањенији инструмент. Веома је флексибилан, пошто свака средина утискује у њега свој идентитет – сматра Коста.

Отварајући фестивал, генерални секретар Амбасаде Бразила, Флавио Сафа казао је да је привилегија подржати Гитар арт, али и наступ једног од најбољих бразилских музичара Јамандуа Косте у Херцег Новом.

Подршка фестивалу и ове године дошла је из Европске куће Европске уније у Подгорици. Њен представник Рикардо Сери истакао је да је поносан што може бити партнер у организацији, а указао је на дио фестивала који је Европска кућа подржала као иновативну идеју.

Рикардо Сери, представник Европске куће

– Овога пута биће то наступ Војислава Ивановића, професора гитаре из Грчке, он ће се удружити са локалним музичарима и професорима на пар дана. Они се тренутно не познају, али упознаће и у недељу уприличити заједнички концерт – најавио је Сери.

Програм 17. Guitar Art Summer fest-а биће настављен вечерас, такође на Тргу од музике. Наступиће Балкан Gypsy Jazz Kvartet, а почетак је заказан за 21 сат.

На програму РТХН од 18:30 можете пратити Хронике фестивала.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here