Локалне самоуправе изгубиле 3,15 милиона еура током два мјесеца

Примјена програма „Европа сад“ има изразито негативан утицај на приходе општина, које су у фебуару и марту оствариле 3,15 милиона еура мање у односу на упоредни период, казао је за РТХН Рефик Бојаџић генерални секретар Заједнице општина. Колико ће се тачно одразити на пад прихода у Општини Херцег Нови, биће познато крајем мјесеца, објаснио је проф др Иво Жупановић, консултант предсједника Општине ХН.

Највећи губитак изражен је кроз мањи приход за око 40% по основу пореза на доходак физичких лица и приреза пореза, док је егализациони фонд мањи за око 20%, објаснио је Бојаџић.

– На поједичном нивоу у Мојковцу је мањи за 66%, Петњици 61%, Пљевљима 60%, Беранама 54%, а када је ријеч о приморским општинама Тиват биљежи губитак од 48%, Будва 43%, а Херцег Нови 32%. Када је у питању прирез пореза на доходак тај проценат је још израженији и креће се од Андријевице и Гусиња гдје је 71% мањи приход у односу на упоредни мјесец претходне године, а када је у питању Херцег Нови то је 33% за март. Егализациони фонд је мањи за око 20%, казао је Бојаџић.

Појаснио је да то значи да су општине за фебруар и март ове године у односу на прошлу, имале приход мањи за око 3,15 милиона еура, што је значајна цифра, посебно ако је тенденција да  ће пад прихода у наредном мјесецу бити још већи.

Заједница општина има предлог како да се обезбједи стабилно финансирање локалних самоуправа, а захтјев је упутила Влади, казао је Бојаџић.

Фото: Рефик Бојаџић, генерални секретар Заједнице општина

–  Буџетском резервом за 2022. годину предвиђено је 15 милиона еура за  надокнаду  мање остварених прихода општинама по основу програма Европа сад. Та средства треба трансферисати општинама према подацима које имамо. Сада би то требао бити трансфер за први квартал, а у наредном периоду треба то обављати на мјесечном нивоу, најкасније до 25 у мјесецу. Обавеза је да се општинама обезбједи редован прилив средстава јер оне морају реализовати програмске активности утврђене програмом рада. Оно што је посебно важно, текућа буџетска резерва мора да буде само привремено премошћавање проблема. Заједница општина тражи да се овај проблем системски ријеши Законом о финансирању локалне управе.

Додаје да су од Скупштине Црне Горе тражили да се Предлог измјене и допуне Закона о финансирању локалних управа стави у процедуру по хитном поступку, како је то тражила група посланика.

– Тај предлог подразумјева да се порез на доходак физичких лица, уступљени дио, повећа за општине на сјеверу на 100%, а на приморју и у средишњем дијело за 50%. Тако бисмо обезбједили да се општинама на адекватан начин компезирају средства и обезбједи стабилно финансирање, казао је Бојаџић.

И У ОПШТИНИ ХЕРЦЕГ НОВИ ЕВИДЕНТАН ЗНАЧАЈН ПАД ПРИХОДА

Колико ће у процентима бити мањи приходи Општине Херцег Нови, због примјене Европе сад биће познато по завршетку овог мјесеца. Како истиче консултант предсједника Oпштине проф. др Иво Жупановић тај ниво прихода забиљежиће значајан пад. 

Због примјене програма Европа сад Општина ХН је остала без прихода по основу пореза на доходак грађана и приреза порезу на доходак грађана. Жупановић истиче да још увјек немају издефинисану слику, зато што се дио прихода који се односио на прошлу годину по том основу и децембар реперкуирао у јануару па чак дијелом и у фебруару.

Фото: проф др Иво Жупановић, консултант предсједника Општине Херцег Нови

-Не можемо имати чисту слику на нивоу квартала. На нивоу марта је то већ осјетније и сигуран сам да ће тај ниво прихода имати одређени пад да не кажем значајан, казао је Жупановић.

При имплементацији и измјеном сета закона предвиђено је да ће се из буџетске резерве одвојити 15 000 000 на нивоу државе да се тај губитак за све општине покрије.

– Ти приходи чине преко 10 % укупних прихода Општине Хн и морамо изузетно водити рачуна, мониторисати наведени геп и затражити покривање тих средстава уколико дође до значајнијег пада, казао је Жупановић. 

Подсјећамо, Буџет општине ХН за ову годину планиран је на 18.640.000 еура.

1 COMMENT

  1. Neka se malo pritegne česma pa ce bit para. Naucili ste da kaplje sa svake strane pa sad kuku. Smanjite rashode, pocev od prekomjernog broja zaposlebih!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here