Локализован пожар на Жвињама

У Служби заштите и спасавања добили су дојаву око 11 часова да је избио пожар у кући у насељу Жвиње. Обавијештена је Електродистрибуција да се искључи струја на овом дијелу.

Према ријечима командира Службе Златка Ћировића, одмах су отишле двије ватрогасне екипе, а потом још једна. У 11:45 пожар je локализован. На лицу мјеста остале су двије екипе ватрогасаца, како би у потпуности обезбиједили пожаром захваћено подручје. О штети која је настала на објекту биће познато накнадно када се у потпуности санира пожариште.

Како су за РТХН казали чланови породице Манојловић, изгорила је сушница у којој се сушило месо. Изгорио је лесонит у помоћном објекту и како кажу причињена је велика је штета овом газдинству на Жвињама.

2 COMMENTS

 1. Početkom jula 2022. bio sam u Herceg Novom na plaži Bijela vila uz bife i razgovarao sa bračnim parom koji ljeto redovno dolazi u Herceg Novi.
  Tema je bila vema interesantna: pričao sam im da sam se kao dijete kupao na toj plaži i imao čast da vidim Iva Andrića koji je tu niz veoma nepodesne stepenice ulazio u more sa slamnatim šeširom na glavi u more, plivao polako prsnim stilom u pravcu hridi Rogovi, vraćao se nazad, presvlačio, pa potom laganim korakom odlazio kući.
  Turista iz Vojvodine se pomalo trijumfalno nasmiješio i rekao mi da on čak ima svoju fotografiju sa Ivom Andrićem na toj plaži!!!
  Pretrnuo sam jer već odavno tražim fotografiju na kojoj je Ivo Andrić, i bio sam srećan da ću se toga dokopati. Imam utisak da me neznani turisti često smatraju lažovom kada im pričam o Ivu Andriću i Bijeloj vili…
  Dogovorili smo da mi on preko interneta pošalje tu fotografiju. Potrajalo je više od mjesec dana kada sam dobio odgovor: gospodin nije uspio da nađe tu fotografiju. Pretpostavlja čak da je u toku selidbe izgubio tu fotografiju…
  On je ozbiljna osoba, mislim da je advokat. Moj rođak advokat priča da su njih dvoje kao djeca zajedno trenirali vaterpolo.
  Dok sam pričao sa tim bračnim parom vidio sam da se sa Žvinja počinje dizati dim sasvim blizu odašiljača. Razmišljao sam da li to neko prži kafu ili je dovoljno blesav da pali otpad.
  Ispostavilo se da je ovo drugo u pitanju…
  Dim je bivao sve gušći i veći, izbio je požar.
  Obratio sam se članu kolektiva Radio Herceg novog Danijelu Dragičeviću koji je „domaći“ na toj plaži. On će vam to sigurno potvrditi. On još nije bio primijetio belaj koji se na Žvinjama desio.
  Kada je plamen dobio ogromne razmjere, Danijel je mobilnim telefonom pozvao Redakciju Radio Herceg Novog da upozori javnost.
  Šta je sve bilo i kakav je bio epilog Novljani već znaju.
  Sjećam se kako sam tada golim okom sa Bijele vile posmatrao kako se vatrogasni kamioni Vatrogasaca HN krcati vodom muče strmim serpentinama prema Žvinjama.
  Sjećam se takođe da je početkom sedamdesetih godina bio veliki požar na istom brdu. Jedan mlađi čovjek koga je tada milicija bila pokupila sa ulice da ide gasiti požar je poginuo od stijene koja je pala na njega… Vjerujem da mu se u HN danas ni ime ne pamti.
  Pitam se zbog čega iznad Žvinja, Njivica i Rosa ne postoje veliki rezervoari sa vodom (više stotina kubika vode) koja bi odmah u slučaju požara mogla pod pritiskom slobodnog pada (od strane dobrovoljnih vatrogasaca) upotrebiti da u samom početku stopira požar da ne pređe u neobuzdanu vatrenu stihiju.
  Rezervoari bi se trebali puniti još prije početka ljetnjih vrućina, dobrovoljne vatrogasce vjerujem da ne bi bilo teško naći i obučiti. Sigurno da svi stanovnici Žvinja strepe od požara.
  Sredstva za rezeorvare i crijeva za vodu bi trebala da obezbijedi država, a i EU bi sigurno pomogla u učestvovala u finansiranju.
  Vatrogasna stanica HN iz Meljina ne može da vidi šta se dešava u Žvinjama, Njivicama ili na Rose. Dok ih neko upozori i oni izađu na teren može biti ne samo materijalne štete već i ljudskih žrtava,
  Herceg Novi mora preispitati svoju vatrogasnu odbranu. Ovako kako se sada radi je na nivou razvijenog svijeta od prije sto godina.
  I na kraju jedno pitanje: da li su već zabranjeni plameni baloni koji se za 1€ mogu kupiti u prodavnici na obali. Jednog ljeta sam pretrnuo kada sam vidio da mi je vjerovatno preko noći pao takav balon u baštinu. Sreća da je prije toga padala kiša pa šušanj nije prihvatio vatru i zahvatio kuću.
  Izgleda da se u HN prvo mora dogoditi katastrofa da bi se neke stvari zabranile.

 2. Omanula mi se greška: nisu u pitanju „plameni baloni“ već papirni lampioni koje u vazduh diže topli vazduh plamena male svijeće.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here