Концертом хора „Светосавник“ завршена манифестација „Његошеви дани“

Концертом хора “Светосавник“ из Подгорице синоћ су у дворани „Парк“ завршени „Његошеви дани“, манифестација коју је поводом 210 година од рођења Петра II Петровића Његоша, организовала НВО „Спона“.

Како је казала диригент хора Ратка Вујачић Српско пјевачко друштво “Светосавник“ је настало под благословом блаженопочившег митрополита  Амфилохија, а постоји већ петнаестак година.

-Свети Сава је просветитељ нашег рода због чега смо на дан оснивања добили име „Светосавник“ и ми његујемо духовну, народну музику и популарне шлагере у некој лијепој обради. Хор је мјешовит, бројимо 30-ак чланова различитих узраста. Почаствовани смо што наступамо у оквиру „Његошевих дана“ у Херцег Новом који је диван град, казала је Вујачић.

Према ријечима оснивача хора Јованке Вујачић, у оквиру програма српско-руске музичко- поетске вечери наступили су са неколико руских пјесама које често изводе.

-Неке од њих су антиратне „Тјоманаја ноћ“ и стара козачка романса „Недља мјењја“. Што се тиче репертоара на српском језику одабрали смо Бора Таминџића, подгоричког композитора и обраду пјесме „Дуње подгоричке“, рекла је Вујачић.

На крају вечери прочитана је пјесма Љубивоја Ршумовића „Шта је Србин“ у част прославе 210 година од рођења Ловћенског тајновидца.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here