Вјетар оборио стабло, у Градској луци пловила за сада безбједна

Фото: Градска лука

Услијед јаких удара вјетра јутрос је у Улици Орјенског батаљона пало стабло на паркирано возило. У Херцег Новом до 10: 30 часова забиљежени најјачи удари вјетра од 14 метара у секунди, казали су нам из Завода за хидрометеорологију и сеизмологију.

Служби заштите и спашавања, осим да је пало једно стабло, није стигло још пријава за евентуална оштећења на територији општине.

У Градској луци пловила су за сада безбједна иако дува јако југо а таласи пребацују лукобран. Директор Агенције за газдовање градском луком Божо Укропина каже да је велики плимни вал али да се надају да неће бити проблема.

-Ми смо појачавали везове пред зимовник, надамо се да неће бити проблема. Пратимо ситуацију и надамо се да ће вјетар током дана да слаби, казао је директор Божо Укропина.

Подсјећа да је лукобран у лошем стању и да се чека студија која ће утврдити тачно стање.
-Ми смо прошле године имали велико оштећење у горњем дијелу а да ли ће их бити након данашњег невремена знаћемо када будемо могли прићи врху пристаништа јер је то сада рискантно. Тендер за израду студије је завршен али је другорангирана компанија уложила жалбу и процес није завршен, рекао је Укропина.

Подсјећамо,  због очекиване метеоролошке ситуације Завод за хидрометеорологију и сеизмологију издао је јуче упозорење на обилну кишу, јак јужни вјетар и таласе на мору. Потенцијално су могуће одређене посљедице на терену.

3 COMMENTS

 1. „У Херцег Новом забиљежени најјачи удари вјетра од 14 метара у секунди, казали су нам из Завода за хидрометеорологију и сеизмологију.“
  Skeptičan sam u vezi tog podatka.
  Brzina vjetra od 14 metara u sekundi je 50 kilometara na sat.
  Računica je: 14×3600=50.4 km/h.
  Ta brzina vjetra ne prouročava ovakvo nevrijeme. Trebalo bi da je brzina vjetra barem duplo
  veća, recimo 30 metara u sekundi.
  Kako bi bilo da gospoda iz Zavoda za hidrometeorologiju provjere taj podatak?
  Ili je Redakcija napravila grešku?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here