Почела привремена примјена Споразума са Фронтексом

Након потписивања Споразума између Европске уније и Црне Горе о оперативним активностима које спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу у Црној Гори (Frontex) у мају ове године, 1. новембра званично је почела привремена примјена.

Споразум омогућава распоређивање службеника Фронтекса и примјену извршних овлашћења на било којем дијелу државне границе Црне Горе, а не само на граници са Европском унијом, како је то било предвиђено претходним Споразумом. У  том циљу у Црној Гори биће распоређено око 60 припрадника Тима.

В.д. помоћника директора за Сектор граничне полиције Милутин Васиљевић, на брифингу организованом за припраднике чланова тима Фронтеx-а, истакао је да је партнерство са овом Агенцијом, које датира од 2009. године, значајно допринијело унапређењу рада граничне полиције и укупној безбједности на граници.

Пожеливши припадницима Фронтекса успјешан рад у Црној Гори, Васиљевић је саопштио да је досадашња сарадња била садржајна и квалитетна.

– Дугогодишњим заједничким радом у оквиру посматрачких мисија и заједничких операција службеници црногорске граничне полиције су усвајали  нова знања и праксе поступања европских колега, а остварен је напредак на плану сузбијања кријумчарења луксузних моторних возила, проналажења фалсификовних докумената, кријумчарења оружја и поступања са мигрантима – поручио је он.

Према његовим ријечима, веома је важна и подршка коју Фронтекс пружа развоју Координационог центра, чији је крајњи циљ његово успостављање у Подгорици у пуном капацитету и укључивање у Еуросур мрежу, као модела за развој координационих центара у осталим државама Западног Балкана.

– Стални миграциони притисак, развијене мреже кријумчарења и различити облици прекограничног криминала су изазови које подједнако дијелимо са нашим европским партнерима, нагласио је, те  изразио увјерење да  ће присуство службеника Фронтеx-а на границама између земаља које нијесу чланице ЕУ бити прекретница и крупан корак у борби против ових изазова – навео је Васиљевић.

Припадницима Фронтекса Васиљевић је пожелио успјешан рад и саопштио да ће Гранична полиција Црне Горе у наредном периоду својим ангажовањем показати да је поуздан  партнер у регионалним и међународним оперативним активностима и да има капацитета да заштити границу у складу са најбољим европским стандардима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here