Књига „Патријарх Павле, светац којег смо познавали“ промовисана у Херцег Новом

Књига „Патријарх Павле, светац којег смо познавали“ аутора Ђорђа Рандеља, промовисана је синоћ у порти цркве Светог Спаса на Топлој.

Ђорђе Рандељ, био је лично веома близак са патријархом. Имао је прилику да борави у Владичанском двору у Призрену у вријеме када је патријарх Павле био епископ рашко-призренски.

-Патријарх Павле прије него што је изабран за наследника, као 44. на трону Светог Саве, првог архијереја Српске православне цркве у децембру 1990. године у Београду, провео је 34 године као владика на Косову. Рашко-призренска епархија покрива цијело Косово и Метохију, а ја сам, јер сам по струци новинар, тамо отишао по политичким темама: изгон Срба и Црногораца са Косова, зулум који су чинили албански терористи и почетак распада Југославије. Отишао сам да пишем серију политичких репортажа, а будући да сам свештенички син, да сам студирао на Богословском факултету у Београду, ја сам пожелео да направим интервју и са владиком рашко-призренским да би написао књигу о тим догађајима на Косову. О тим политичким несрећама нашим, коју сам и објавио пре 33 године и која је била толико оштра и отворена да сам малтене избачен са посла из велике новинске издавачке куће „Дневник“ у Новом Саду, а послије сам избачен с посла из других разлога, опет политичких, казао је Рендељ.

Патријарха Павла, аутор је, како истиче, „открио“ три године прије цијелог народа, државе и православља, као анђела који хода, и једног свеца који је наш савременик.  

-Појавио се један човек који је раме уз раме са Доситејем Обрадовићем, са Његошем, са Вуком Караџићем, ако хоћете и са Светим Савом, и да имамо ту срећу, ту привилегију, ту радост да он буде наш савременик и да један дио овоземаљског живота проведемо са њим. Зато сам ја ставио на ову књигу један, помало и дрзак, наслов „Патријарх Павле, светац којег смо сви познавали“.

Рандељ је са патријархом Павлом био до његовог последњег часа.

-Он је годину дана пред смрт провео у  Војно-медицинској академији у Београду, јер није могао на ноге. Тамо је био и мали храм и калуђерице око њега, и функционисао је. Ја сам код њега 15 година одлазио, и на Косову три године и касније све време у патријаршијском двору у Београду. Патријарху Павлу сам се допао ваљда што сам био свештенички син па ме је некако издвајао од осталих новинара који су га опсједали и тражили неке таблоидне догађаје. Ја сам га гледао као духовника каквог нисам досад срео, а цијелу младост сам провео са свештеницима, поред свог оца.  

Рандељ је до сада објавио 26 књига, а за ову „Патријарх Павле, светац којег смо познавали“ је, како објашњава, ријешио да њено стварање почне кад је она завршена.

 -„Прво полувријеме“ је написати књигу, а „друго“ је промовисање у градова, гдје год се српски језик пише и дише. Тако да је промовисана у шест држава, било је 110 промоција, преведена је на енглески језик. На Амазону је почела да се продаје фантастично, мада сам добио неке неочекиване гласове из Торонта и Чикага, који су рекли да је нисам морао преводити јер више воле да је читају на српском. Евентуално, ту књигу купе на енглеском језику да је поклоне колегама на послу да виде из каквог народа ми долазимо. Да не силазимо баш са дрвета, да ми имамо европску културу и цивилизацију, јудеохришћанску, старозаветну, новозавјетну, казао је Рандељ.

У програму су је учествовала Пјевачка група „Преподобна Ксенија Константинопољска“,коју води Александра Миљанић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here