У Бијелу стигао плутајући док за ремонт највећих јахти на свијету

Плутајући док, који је компанија Адриатик 42, односно конзорцијум који чине Адриатик Маринас – Порто Монтенегро и „DryDocks World Dubai“, купила за потребе сервисирања и ремонта јахти стигао је у некадашње бродоградилиште у Бијелој.

Импресивни док, који је у Црну Гору стигао из реномираног турског бродоградилишта Хат-Сан, први је и кључан услов за покретање ремонта и одржавање суперјахти, саопштено је из компаније Адриатик 42.

Према ријечима предсједника Борда директора компаније, др Рада Антоловића, долазак плутајућег дока много је више од обичног догађаја, како за Боку Которску, тако и за цијелу Црну Гору.

– Ријеч је о објекту који ће засигурно промијенити позицију Црне Горе на свјетској јахтинг мапи. У питању је док нове генерације вриједан више милиона долара, дугачак 180 метара, широк 37 метара са капацитетом од 10.000 тона теретних пловила, што му омогућава да прими највеће свјетске јахте. Поред пристаништа и разних других инвестиција, набавили смо и нови травел лифт од 720 тона, највећи те врсте у региону. До сада смо у пројекат инвестирали 40 милиона еура, како бисмо испунили наш главни циљ – да поставимо темеље за препород индустрије бродоградње и ремонта, али сада на потпуно нови, модернији и одрживији начин – казао је Антоловић.

Поручује да је дугорочна посвећеност акционара Адриатик 42 и менаџмента да отпочне рад прве фазе јединственог „Mega Yacht Repair & Maintenance“ објекта прије краја године.

– Желио бих да истакнем важност подршке која стиже од предсједника Црне Горе Мила Ђукановића и предсједника Владе Црне Горе Дритана Абазовића, који су препознали значај пројекта који представља велику прекретницу у сервисирању и ремонту јахти и који ће употпунити комплетну понуду власницима јахти – поручио је др Радо Антоловић.

Извршни директор Адриатик 42 Пол Џон Греј наводи да покретање пројекта оваквих габарита подразумијева и ангажовање бројних стручњака, како из Црне Горе, тако и из иностранства.

– У овом тренутку на пројекту је запослено преко 20 људи из Црне Горе, а тај број ће константно расти. Циљ нам је да, бројни локални стручњаци из разних области, добију своју прилику и дају свој експертски допринос. Знамо какву је традицију имало некадашње Бродоградилиште у Бијелој, и желимо да сав стручни потенцијал искористимо те заједнички трансформишемо ово мјесто и вратимо му некадашњу славу. Такође, већ смо успоставили сарадњу са бројним локалним извођачима радова, који ће бити дио ове велике приче за Црну Гору – навео је Греј.

Из компаније Адриатик 42 поручују да ће посебна пажња бити посвећена заштити животне средине, јер ће нова и модернија опрема омогућити енергетски ефикаснији начин пословања и паметно коришћење алтернативних извора енергије, у складу са највишим еколошким и безбједносним стандардима за спречавање загађења животне средине.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here