Карневалска светковина злонамјерно протумачена и политизована

Чин суђења и спаљивања карневалске лутке је вишевијековни обичај у оквиру којег се симболично суди замишљеном лику за све проблеме које је то мјесто и његово становништво имало и због тога осјетило посљедице, каже се у саопштењу Организационог одбора 55. Празника мимозе.

Ријеч је само и једино о сагледавању чињеница на посебан, карневалски начин, проговарању умјетничким језиком, слободом изражавања о одређеном проблему. Умјетников текст представља осврт на сва непочинства замишљеног лика, те самим тим не подлијеже цензури јер представља глас карневалског сагледавања стварности. Оставља се простор да се “кривац” или “кривци” препознају.

Карневал има своју логику и филозофију, значи све оно што је ван озбиљног и одговорног живота. Деценијама уназад у нашем граду али и широм градова у окружењу, поштује се исти принцип у којем карневалска лутка асоцира на некога, додјељују му се одређени сатирични називи, подсјећају на јавне личности, а текст суђења увијек указује на одређени проблем. Чин суђења и спаљивања карневала треба посматрати само и једино из таквог угла, шаљивог и карнавалског, а не никако политизовати га и учитавати му значења која нема.

Карневал треба разумјети и тако му прићи, свака друга намјера значи малициозност, а у овом случају карневалску светковину су одређени појединци, организације и медији злонамјерно протумачили и политизовали, тежећи новим подјелама и тражећи додатни медијски простор.

Херцег Нови је током 55. Празника мимозе угостио на десетине хиљада посјетилаца из свих држава региона, показао колико широк простор даје свима за испољавање креативности, још једном доказао мултикултуралност и мултиетичност, показао се као добар домаћин свима потврђујући да је Празник мимозе најпрестижнија манифестација тог типа у Црној Гори, наводи се у саопштењу Организационог одбора 55. Празника Мимозе.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here