Изложба великана скулптуре Луке Томановића у Подгорици

Поводом обиљежавања 30 година од смрти  академика Луке Томановића, Црногорска академија наука и умјетности  организује изложбу његових скулптура и промоцију монографије посвећене његовом дјелу у понедељак 16. октобра.

Радови великана скулптуре Луке Томановића који ће бити изложени у просторијама Црногорске академије наука и умјетности, преузети су из умјетниковог атељеа у Херцег Новом, као и  ЈУ Музеји и галерије Подгорице. Кустос изложбе  Богдан Мусовић казао је да је одабрао скулптуре како би се испоштовао облик, одређена модерност, а онда и тематика.

-Имају сјајне скулптуре животиња, женских фигура као и неке које су додиривале сјећања из рата. Скулптуре интимна пластика које која је пуна његовог доживљаја, казао је Мусовић.

Тања Томановић ћерка Луке Томановића казала је да ће из Музеја и галерије Подгорица бити изложени радови рађени у дрвету и камену.

-Публика ће видјети скулптуре „Игра „, „Плес“, „Први кораци“, који су рађени у дрвету и рад у камену у „На леглу“.  Из Атељеа радови у камену и мозаик која је његова иновација.

Обимно скулпторско дјело вајара Луке Томановића може се подијелити на споменичке бисте, портрете и интимну скулптуру. Најчешће је радио у дрвету, камену, бронзи, а међу мноштво дјела најпознатији су споменик „Безметковић” на Савини , „Споменик кривошијским устаницима”, затим Народним херојима Милану Спасићу и Сергеју Машери у Тивту, споменик „Палим за слободу“ у Котору, али и спомен комплекс Доли код Плужина.

У оквиру изложбе која има за циљ да подсјети на умјетниково стваралаштво и да са његовим дјелом упозна нове генерације, биће промовисана и Монографија Луке Томановића, која је заказана у понедељак 16. октобра у просторијама ЦАНУ у 19 сати .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here