Рат прекинуо каријеру Јоване Пашић у Јерусалиму, Новљанка сигурна да ће се вратити свом тиму

Новљанка, кошаркашица Јована Пашић, која се  након избијања сукоба између Израела и Палестине, морала вратити у Црну Гору, дубоко вјерује да ће се рат смирити у кратком периоду и да ће се са задовољством вратити у земљу, гдје је наставила кошаркашку каријеру.

Пашић, која је од недавно је играчица Јерусалима, успјела је да за нови клуб одигра само једну утакмицу. Казала је да  ништа није слутило да ће  сукоб избити прошлог викенда.

-Ми смо се у петак сасвим нормално након тренинга вратили кући. У суботу ујутро смо имали неке планове да посјетимо Мртво море, међутим умјесто тога пробудиле су нас сирене, испричала је Јована за РТХН.

На прву сирену није реаговала, јер  како каже, помислила  је да је нека вјежба.

-Мој смјештај био је поред Америчке амбасаде у Јерусалиму, тако да сам мислила да је вјежба и наставила сам да спавам. Међутим, на другу сирену сам се пробудила и када сам погледала телефон већ је био велики број порука од тренера, саиграчица којим ме обавјештавају да је Израел нападнут и да се склоним у склониште које има свака зграда, да никако  не излазим напоље, не прилазим прозорима због експлозија, прича Јована.

И након порука Јована је остала доста мирна, контактирала је оца којем је саопштила “да се нешто озбиљно дешава и да почиње неки рат”. Након треће сирене  и када је чула експлозије и пуцњаву више јој није било свеједно.

-Тренер Охада Гала, све странце и израелске играчице позвао је код њега кући. Он живи мало ван Јерусалима и када су се смириле сирене и након што је прошао први шок ,успјели смо да се пребацимо до њега. Цијели дан смо провели код њега и заиста му се захваљујем. Он је желио да будемо тамо сви заједно и да зна да смо добро, каже наша суграђанка.

Тај дан је прошао у разговору шта да раде, да ли да купују карте и врате се кућама. У почетку су били мишљења да ће све проћи за неколико дана, међутим тренер је инсистирао  да се врате.

-Ми смо сви нашли карте. За недељу ујутро сам пронашла карту директан лет Тел Авив- Тиват. Мени у том тренутку није требала још увијек помоћ Амбасаде, као касније нашим суграђаним  који су се тамо затекли. У суботу вече касно сам отишла у свој стан, спаковала најосновније ствари. Опет у недељу ујутро захваљујући тренеру који је дошао по мене и пребацио ме из Јерусалима до Тел Авива , ја сам успјела да послије свих строгих контрола  и дозом забринутости укрцам на лет за Тиват и стигнем у Црну Гору, казала је Пашић.

У Изралеу јој је био најљепши почетак сезоне, а како наводи, дивно је дочекана.

-Јерусалим је предиван град. Имам прелијепо искуство, кратко је трајало, али дубоко вјерујем да ће се наставити. Они су учинили да се осјећам посебно. Чујем се са свим играчицама, имамо нашу групу, провјеравамо да ли су сви добро. Пратимо дешавања и чекамо шта ће се дешавати.

И док прати развој догађаја у Израелу, Јована одржава форму у Херцег Новом, а од почетка новембра има и репрезентативне обавезе.

– Не тражим нови клуб нити размишљам о томе. Дубоко вјерујем да се рат мора смирити у кратком периоду и да ћу се са задовољством вратити у Израел. Репрезентација ће се окупити 6. новембра у хотелу Кумбор, а 12. новембра одиграћемо и утакмицу у Спортском центру Игало против репрезентације Швајцарске, казала је Пашић.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here