Из Бијеле уклоњен сав опасни грит, преостало контаминирано земљиште  

Из круга некадашњег Бродоградилишта Бијела, од 2018. године, када је почео пројекат француске компаније Валго, у Шпанију је извезено око 70 000 тона контаминираног грита, као и велика количина азбеста, опасног уља и земље.

– Бродоградилиште се полако чисти. У Белгију би ускоро, требало да се премјести преостало контаминирано земљиште, казао је гостујући у емисији „У четири ока“ Рајко Ускоковић, предсједник Удружења француско – црногорских компанија и генерални менаџер за Црну Гору и регион француске компаније Валго Монтенегро.

Ускоковић је казао да је својим ангажманом подигао инвестиције француских фирми у Црној Гори. Између осталог, допринио је добијању највећег уговора Француске у Црној Гори, а то је посао за француску фирму Валго на основу међународног тендера, уз асистенцију Свјетске банке, што је показатељ да су фирме заинтересоване да раде у  Црној Гори. Вриједност овог уговора је око 23 милиона еура. Валго, између осталог, у Црној Гори ради и на ремедијацији земљишта у кругу некадашњег Бродоградилишта Бијела.

–  Пројекат је почео у јулу 2018. године још увијек није завршен. Епидемија је успорила посао. Сав опасни грит из Црне Горе је изашао и послије 40 година немамо више опасног грита. То значи да је велики посао урађен. Поготово што је тај грит и опасни материјал отишао из ЦГ у ЕУ, а обично је било обратно. Успјели смо да опасни материјал из Црне Горе пошаљемо, конкретно, у Шпанију. Велики број зелених партија у Европи се све више буни и противи кретању опасног терета, тако је и наша дозвола једно вријеме, била суспендована са Шпанијом, али смо успјели да је поново активирамо. Око 70 000 тона грита је отишло из Бијеле, осим тога отишла је и велика количина азбеста, опасног уља, земље – тако да се Бродоградилиште полако чисти. Концесионар „Адриатик 42“ је ушао на терен и несметано ради свој посао. Оно по чему Валго жели да буде препознат што је изабрао Црну Гору, као тачку у којој ће почети да ради и развија свој бизнис са локалним становништвом. Запошљавали смо локално становништво, највише из Општине Херцег Нови и ради се о веома стручној радној снази, која ће послије моћи да нађе посао на другим радним мјестима, а планирамо да један број људи задржимо за себе за будуће пројекте, рекао је Ускоковић. 

Пројекат је још увијек активан, а остало је контаминирано земљиште, које ће у два брода из Бијеле отићи у Белгију.

Јуче је Влада Црне Горе дала сагласност на анекс 3 уговора са Валгом по којем се посао у Бјелој продужава до 30. јуна 2023. године.

Погледајте емисију „У четири ока“ са занимљивим темама о француско – црногорским привредним везама, са гостом Рајком Ускоковићем. Уредница емисије Нина Алорић.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here