У Игалу положени вијенци храбрим родољубима

Представници ОБНОР-а 1941-1945 Херцег Новог и МЗ Игало, полагањем вијенаца у Омладинском парку у Игалу, као и на почетку Шеталишта Пет Даница, на згради бившег ресторана „Галеб”, обиљежили су датум када је прије 81 годину, 11 револуционара херцегновског краја дало свој живот у борби за слободу.

Послије поздравне ријечи докторице у пензији Босиљке Јарамаз која је у Омладинском парку Игало присутне подсјетила на чесму, коју је осмислио њен супруг, инжењер Стеван Јарамаз, одата је пошта на спомен обиљежју које чува успомену на шест родољуба стријељаних 29. децембра 1941. године од стране италијанских фашиста. 

– Италијански фашисти су овдје у Игалу стријељали борце Орјенског партизанског батаљона: Александру-Ћеклић Вукчевић (1864-1941), њене синове Николу Вучковића-Ћеклића (1909-1941) и Божа Вучковића-Ћеклића (1917-1941), Јова Драшковића (1902-1941), његовог сина Божа Драшковића (1924-1941) и Уроша Радовића (1911-1941), подсјетила је Јарамаз.

О крвавом 29. децембру 1941. године и једном стравичном догађају у којем су на крају прве ратне године од стране италијанских карабињера покошени игаљски родољуби говорио је предсједник МЗ Игало Зоран Савковић.

-Игаљани и Новљани са пијететом се сјећају славних бораца и родољуба који су за нашу слободу дали животе. У част на њихово дјело и трагични 29. децембар 1941. године, једна улица у Игалу носи име „Улица 29. децембра”, казао је Савковић

Традиционално је затим и на Шеталишту Пет Даница, на згради бившег ресторана „Галеб”, положен вијенац испод спомен плоче новским хероинама – пет Даница: Томашевић, Ђуровић, Косић, Бојанић и Попивода, о којима је говорила Нада Букилица из МЗ Топла.

-Овом посјетом и чином сјећамо се хероина овог града које су дале највише што су могле дати – свој живот, за слободу и борбу против фашизма. Ово наше лијепо шеталиште је својеврстан симбол града, које свједочи сјећању на несебичну жртву младих дјевојака, које су ношене идеалом слободе, положиле своје животе за нашу бољу будућност. Остаје нам задатак да лекције наших Даница и других слободара у прошлости пренесемо на будућа покољења, поручила је Букилица.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here