Гостујуће предавање и сарадња факултета у Игалу и турском Денизлију

Студенти Примјењене физиотерапије Медицинског факултета УЦГ у Игалу, имали су прилику да чују нова искуства и стекну знања из ове области на предавањима које је одржао проф. др Али Китис, декан Факултета за физикалну терапију и рехабилитацију на Универзитету Памукале у Денизлију (Турска). Гостујуће предавање реализовано је кроз програм Ерасмус плус, а успостављање сарадње двије високошколске институције, веома је важан корак за даљи  развој и будућу размјену искустава, казао је за РТХН доц. др сц. мед. Душан Мустур, руководилац Континуиране медицинске едукације на Медицинском факултету УЦГ.

За студијски програм примјењене физиотерапије у Игалу, ова сарадња је посебно важна јер долази у тренутку када је одобрена лиценца за мастер студије које почињу од октобра, објаснио је доц. др Мустур.

Фото: доц. др сц. мед. Душан Мустур, руководилац Континуиране медицинске едукације на Медицинском факултету УЦГ

– Битно је како бисмо развијали сарадњу у том правцу и унаприједили наставу у том сегменту. Важно је да сарађујемо са факултетима за физиотерапију, а овај је из града Денизли који обухвата преко милион становника.

Проф. др Али Китис је одржао предавања на тему рехабилитације шаке након трансплатације, односно повреда тетива.

– Приказао нам је њихова искуства у рехабилитацији ових пацијената која су веома богата. Они имају чак и мастер програм који је везан искључиво за рехабилитацију шаке, односно окупациону терапију. То је било нешто што је заимљиво и нашим студентима али и свима нама, казао је доц. др Мустур.

Како појашњава, професору Китису су представили и Институт „Др Симо Милошевић“, угостили су га у Општини Херцег Нови, а потом су имали састанак и на Медицинском факултету у Подгорици.

Фото: Медицински факултет УЦГ

– Институт је дио академске заједнице на који се ослања студијски програм примјењене физиотерапије. У Институту су у току норвешки и холандски програм, а нама је било битно да гостима покажемо могућности које имамо за сарадњу, и када је ријеч о Општини Херцег Нови и бољој повезаности ова два града, али и када је ријеч о повезивању здравствених центара који се налазе у Денизлију. Први корак је иницијатива Медицинског факултета за потпуном сарадњом са Универзитетом Памукале, па је у том правцу разговарано са продеканом за наставу проф др Александром Божарић, а у оквиру тога ће се дефинисати будући пројекти, али и размотрити могућности мобилности нашег особља и студената, казао је др Мустур.

Проф др Али Китис истиче задовољство боравком у Херцег Новом, гостопримством др Мустура и интересовањем које су исказали студенти.

Фото: проф. др Али Китис на предавању студентима примјењене физиотерапије у Игалу

– Били су веома заинтересовани за моја предавања. Ту сам био прије свега због тога, да им пренесем искуства, али и представим Ерасмус плус програм и покажем како постоје јаке везе са осталим државама у овој области. Као турски предавач Ерасмус плус програма, говорио сам о основним принципима рехабилитације шаке из мог клиничког искуства и истраживања. Ово је моје 17 предавање у оквиру овог програма у градовима широм Европе. Стекао сам дивно ново искуство боравком у Игалу, другачије од претходних. Веома је лијепо упознати нове колеге, нове људе који се баве физиотерапијом. Изузетно искуство ми представља што сам упознао проф Душана Мустура којем желим да се захвалим за веома љубазно гостопримство у Црној Гори. Било ми је изузетно занимљиво, казао је проф. др Али Китис.

Фото: проф. др. Али Китис, редовни професор и декан Факултета физиотерапије Универзитета Памукале у Денизлију, предавач Ерасмус плус

Премда је ово први пут да је у Црној Гори, вјерује да почиње снажна сарадња коју ће даље развијати.

– Вјерујем да ће се успоставити сарадња међу факултетима и универзитетима, имамо такође и план развоја за истраживачке као и нове пројекте образовања, у Игалу и у Турској.

Поредећи факултете у Игалу и Денизлију, каже да је основна разлика базирана на култури образовања.

– По томе се разликује свака држава, то је уобичајено. Ако кренете од државе до државе, видјећете разлику у програмима који се тичу физиотерапије. Управо о томе смо говорили, разговарали гдје је евидентан који проблем у оквиру тог програма и како га је могуће ријешити, побољшати, а то је могуће кроз размјену искустава и добру сарадњу.

Након састанка са директором Института др Савом Марићем, који оцјењује веома корисним, разматраће одређене пројекте сарадње академских заједница, али и пројекте који су оствариви кроз фондове ЕУ.

– Таква врста пројеката је важна и за турски и за факултет у Игалу. Колегама у Игалу желимо да пружимо јаку подршку у даљем развоју и ојачамо сарадњу, казао проф. др Али Китис, који је уз звање декана и редован професор.

Одобрена лиценца за Мастер програм

За упис на основне студије примјењене физиотерапије Медицинског факултета УЦГ у Игалу, годинама влада велико интересовање и сва мјеста буду попуњена у првом уписном року, уз јаку конкуренцију која се очитава кроз дупло већи број пријављених бруцоша. Овај студијски програм има коначно и дуго тражену лиценцу за мастер програм, у оквиру којег ће први студенти бити уписани већ од октобра.

– Мастер програм је јако битан за даљи развој овог студијског програма, као и за нашу општину у цјелини. Сјајно је и што смо са Институтом, кроз уговор о сарадњи, обезбједили и додатне просторије за наше студенте, казао је др Душан Мустур.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here