ГАЛИЋ: НАЈВИШЕ ЗАРАЖЕНИХ У ЈАНУАРУ СУ МЛАДИ

Међу грађанима који су у јануару инфицирани корона вирусом највише је, очекивано младих особа. Чак шездесет одсто заражених новим коронавирусом у јануару су особе од деветнаесте до педесете године живота. На тај начин доводе у ризик и своје старије укућане који су били, очекивано, суздржани и нијесу се излагали непотребним масовним скуповима или сусретима, а које смо сви дужни додатно да заштитимо, казао је на конференцији за медије директор Института др Игор Галић.

– Још једном позивам све грађане који се још нијесу имунизовали против КОВИД-19 инфекције да то учине. Сви званични подаци ИЈЗЦГ упућују да би то требало да ураде. Од 11. јула 2021. до почетка 2022. године око 70 одсто заражених су били невакцинисани грађани. Напомињемо и овога пута да вакцина против корона вируса не штити од инфекције већ у највећем проценту спрјечава развој тежег облика болести. То потврђују и подаци из КЦЦГ гдје, од укупног броја хоспитализованих особа 80 одсто чине невакцинисани пацијенти – информише Галић.

Од 1. маја 2021. године када је почела масовна вакцинација у Црној Гори скоро 80 одсто преминулих чине невакцинисани грађани, додао је Галић.

– Од 14. јула, када је започела примјена “бустер” дозе вакцине, од укупног броја особа које су примиле трећу дозу, њих 97 одсто се нијесу заразиле. У истом периоду, од укупног броја преминулих особа само њих 0.25% су примиле све три дозе. Још једном апелујемо на све да добију своју прву или другу дозу уз подсјетник да се након шест мјесеци од ревакцинације, особа више не сматра заштићеном и њој се вакцине аутоматски бришу из ЕУ дигиталног КОВИД сертификата. Зато не заборавите да већ послије три мјесеца од друге дозе добијете и своју “бустер”, трећу вакцину – поручио је Галић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here